Ett steg närmare likvärdighet?

Nu har vi kommit en bit närmare en mer likvärdig vård i hela landet. Centerpartiet har drivit på för att verkligen se till att vården blir mer likvärdig, vi som bor i inlandet vet ju att det inte är så än om ambitionerna varit att vården i regionen ska vara likvärdig.
Vivet att i gles- och landsbygd är det ett tragiskt faktum att många grundläggande samhällsfunktioner, som vård och omsorg, inte fungerar lika bra som i större städer.

Så nu får myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att genomföra en kartläggning av vården och sen ska de ta fram förslag till åtgärder för att se till att primärvården fungerar bättre som hos oss på landsbygden. I mitt uppdrag i politiken i beredningen för folkhälsa och demokrati ser vi att det är stora skillnader i länet och att förståelsen saknas för hur länet ser ut och fungerar. Så jag ser verkligen fram emot att den här kartläggningen blir av.

Primärvården, alltså vården nära, är en nyckel för en levande landsbygd. Att man vet att det finns tillgänglig vård om man skadar sig eller om barnen blir sjuka är avgörande för att man ska känna sig trygg i sin vardag. Som centerpartist är jag mycket nöjd med att uppdraget nu läggs.

Det finns två stora bekymmer, dels att det saknas personal dels att det är svårt att driva en vårdcentral då det är stora geografiska områden och få befolkning. De modeller som finns bygger på en större befolkning och inte så stora avstånd.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska slutredovisa sitt uppdrag senast den 1 november 2021. Så då får vi se vad det blev.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.