Det är då tur för småföretagen att vi drivit på…

Om Socialdemokraterna själva fått bestämma hade de små företagen haft det mycket tuffare. De hade även påverkat Sveriges bruttonationalprodukt om inte de små företagen fått hjälp att överleva pandemin. Nu har många företag fått slå igen och många lever på knappa medel och hoppas överleva krisen.

Det är ju företagen som lägger grunden för välfärden, de är de som driver och jobbar i företag som ser till att välfärden får in pengar. Det får vi aldrig glömma bort.

Centerpartiet har under hela coronakrisen lyft företagens och näringslivets perspektiv. Det är tack vare oss kom flera stora krisåtgärder kommit på plats, och vi fortsätter. De största åtgärderna har varit att sänka arbetsgivaravgifterna, att företag kunnat få omställningsstöd riktat till de som drabbats hårdast och att staten tagit vöer sjuklönerna.
Men krisen är inte över och nu vill vi se att fler insatser genomförs. Anders W Jonsson som vikarierar för Annie Lööf berättade igår om tre nya åtgärder.

Du kan läsa om dem här:
1. Förlängt och förbättrat omställningsstöd
I ett första steg vill vi utöka ansökningstiden för stödet, så att fler får chansen innan ansökningstiden tar slut sista augusti.

I ett andra steg vill vi förlänga perioden till att även gälla mellan maj och juli. Det är särskilt viktigt för de företag som i princip har fått näringsförbud från regeringen, såsom nöjesparkerna. För att stödet ska gå till de värst drabbade vill vi också justera hur stort omsättningstappet måste ha varit, från den nuvarande nivån på minst 30 procent i tapp. Den exakta procentsatsen måste undersökas närmare.

2. Stöd till egenföretagare
Egenföretagare har tyvärr fallit mellan stolarna i vissa av vårens krispaket. Det vill vi nu åtgärda. Svenska företagare måste tillåtas verka och få igång sin verksamhet igen, samtidigt som de kan få ekonomiskt stöd. Finlands lösning kan ge Sverige inspiration i utformandet, men den exakta modellen är inte det viktiga, utan att en ny lösning sjösätts så fort som möjligt.

3. Fortsatt statligt sjuklöneansvar
Precis som under våren kan sjukskrivningssiffrorna i höst komma att vara ovanligt höga. Därför vill vi att staten täcker sjuklönekostnader över det normala. Så länge människor med symptom uppmanas att vara hemma från jobbet måste staten ta ansvar – det ska inte drabba företag som sliter hårt för att få ekonomin att gå ihop.

Vad tycker du behövs ytterligare för att hålla företagen igång?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.