Dikanäs skola!

I helgen var vi uppe i vår stuga i Västansjö och åkte upp till Dikanäs för att lördagshandla och gå på café. Emily har startat ett cafe mitt i byn, cafe Kaffekoppen. Hon är en fenomenal konditor och vi var helt hänförda över utbudet av bakverk och mackor. Så kul och så bra för bygden. När vi gick där runt byn så träffade vi på en hel del människor och vi pratade skola. Byn har sänt en skrivelse till politikerna som tyvärr dykt upp sent, den biläggs till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Jag tycker det är så galet att skrämma människor att skolan kommer att stängas. Det är ju helt omöjligt. Vem skulle skicka barnen så långa skolvägar i buss? Jag kan förstå att man blivit rädd dels pga den utredning som Vilhelmina och Storumans kommuner gett region Västerbotten men även då vi lagt ner två byskolor trots att det är Centerpartiet som är med och styr. Centerpartister lägger inte ner byskolor! Men ändå tog vi det beslutet, vi hade inget val då det är så mycket som vi är tvingade att lägga ner och dra in för att få ekonomin att hålla. Det är möjligt att åka skolbuss de vägar och de avstånd som finns närmare ”plassn”.

Det är så mycket som nu anpassas efter hur befolkningen ser ut. Vi har för få barn och unga och för många gamla. Vi behöver fler små företag och fler som jobbar och betalar skatt och en nationell politik som ser landsbygden. Det kommer att krävas för att få kommunerns ekonomi att hålla på sikt.

Men det som nu hänt är att den utredning som kommunen bett regionen göra lyft att skolan i Dikanäs är för liten och borde läggas ner. Det kan ju regionen tycka som inte vet hur verkligheten ser ut. Hur långt det är och hur dåliga vägar man då skulle utsätta barnen för att åka varje dag.

Den här rädslan som föräldrar och Dikanäsbor känner förstår jag. Det är så olyckligt att det ska ha behövt bli såhär. Men vems är felet? De som eldar på rädslan, de som gav uppdraget eller de som inte kommunicerat?

Jag känner bara att det varit så onödigt att utsätta människor för den här osäkerheten helt i onödan. Skolan i Dikanäs kommer att vara kvar! Vi Centerpartister har varit helt eniga.

Centerpartiet kommer inte att ta ett beslut som skulle utsätta barn och föräldrar för en nedläggnings och alla dess konsekvenser, det är helt omöjligt.

2 kommentarer

  1. Nicke

    Magdalena Andersson säger att socialdemokraterna vill inte ta bort värnskatten men ”vi är tvingade” och Maria Kristoffersson säger att ”Centerpartiet lägger inte ner byskolor men vi är tvingade”

    Det kan inte vara lätt att vara politiker i dagens läge och tvingas slakta sina heliga kor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.