Stekenjokk, där riksintressen och näringar ställs mot varandra

Hur kommer bilden av Norrlands inland att förändras då Svenskarna upptäckt den landsändan nu i sommar? 90% av besökarna i Stekenjokk har varit svenskar, många på sitt första besök.

Den 6:e juni varje år öppnar Vildmarksvägen över Stekenjokk, sveriges högsta landsväg. På Vildmarksvägen kan du fjällvandra på hjul. Detta område har blivit ett stort besöksmål som fått sina konsekvenser.

I sommar rapporterade SVT detta-”Anstormningen av turister till Vildmarksvägen i Stekenjokk har varit enorm och nu slår länsstyrelsens naturbevakare larm. Läget är kaotiskt. När turister vill ta selfies med renkalvar skapas allvarliga störningar för rennäringen. Det har förekommit att renkalvar fått avlivas efter att ha skiljts från sina vajor. Renkalvar har också hittats drunknade till följd av stark stress.”

I det senaste avsnittet av podden med rak rygg genom västerbotten får vi veta hur turismen påverkar lokalsamhället, vilka möjligheter och utmaningar det ger. Hur många som har kört genom Stekkenjokk hitintills i sommar och hur ska vi väga rennäringen och besöksnäringen så att det blir en balans för de båda näringarna som båda är livsviktiga för en inlandskommun?

Podden finns där poddar finns sök på rak rygg genom vasterbotten eller på www.rakrygggenomvasterbotten.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.