Den psykiska hälsan måste prioriteras.

Det är särskilt kul för mig som vice ordförande i beredningen för folkhälsa och demokrati i södra Lappland att få berätta om att det nu kommer mer pengar för att jobba med att bekämpa psykisk ohälsa. Just nun håller vi på att sammanställa den rapport som handlar om hur vi kan förbättra barn och ungas psykiska hälsa i vår del av länet.

Tillsammans med tidigare presenterade förslag innebär det som kom nu i helgen totalt på drygt två miljarder kronor under nästa år. Det här berättade centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson om ilördags.

Så här sa han när han presenterade det här: Den psykiska ohälsan är ett stort och växande problem. Inte minst drabbas kvinnor och unga. Men i coronapandemins spår finns också en risk att andra grupper kommer att drabbas. Det kan röra sig om äldre som tillbringat tid i ensamhet och isolering. Om personer som förlorat en nära anhörig. Eller om människor som förlorat sitt arbete och sett sin privatekonomi försämras.

Sen har vi även fått med oss regeringen på en satsning på den nära vården i en primärvårdsreform. Där kom 300 miljoner till det viktiga arbetet med fast läkarkontakt. Inte minst hos oss finns det mycket mer att göra för att stärka primärvården. Det finns stora skillnader mellan olika regioner idag, både när det gäller tillgänglighet och kvalitet. Så får det inte vara.
Sen kommer det även mer resurser för att få fler att vilja utbilda sig inom vårdyrken. Det finns för få sjuksköterskor och annan vårdpersonal runtom i Sverige. Så det måste vara attraktivt att jobba inom vården. Samtidigt måste de som redan arbetar i vården ges möjligheter till utveckling.

Känns bra att satsningar kommer inom vården då de verkligen behövs.
Vill du hröa mer om rapporten om södra Lappland så hör av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.