Nu kom satsningen vi i glesbygd väntat på…

Idag kom det jag väntat på, en landsbygdssatsning i den kommande budgeten. Det var Emil Källström från Övik som presenterade den idag. Det är ett särskilt paket med olika satsningar som riktar sig till oss på landsbygden. 225 miljoner som ska gå till satsningar på landsbygdsföretagande, på förbättrad distansutbildning och på en starkare och mer hållbar besöksnäring.

Det är meningen att kommuner ska få resurser för att stärka och stötta upp företag på landsbygd och jobba med näringslivsutveckling. Det här handlar ju om att möte de nya tider som kommit i och med coronapandemin. Företag måste hitta nya vägar, nya former och nya marknader. Så istället för direkta stödinsatser för pandemidrabbade företag så blir det nu mer utvecklingsinsatser för företagen.
En särskild satsning på en näring som är viktig hos oss, besöksnäringen som får 100 miljoner.

I den här satsningen kommer det mer resurser till digitala lösningar inom utbildning. Genom att öppna upp fler möjligheter till utbildning, genom lärcentrum och distansutbildning, får fler chansen att utveckla sin kompetens för att senare kunna komma i jobb. 40 miljoner ska därför gå till fler lärcentrum och 15 miljoner satsas på förbättrad och utvecklad distansundervisning. Det sitter som en smäck det för oss i inlandet.

Nu gäller det bara att få universiteten med på detta. Umeå universitet är lite tröga då det gäller distansundervisning men nu har de chansen att tänka till. Mittuniversitetet och Luleå tekniska universitet ligger längre fram. Det är ju så att vi måste se till att fler kan utbilda sig när arbetsmarknaden försämras, inte minst alla vi som lever på landsbygden. Bättre distansutbildning gör det möjligt för ännu fler att utbilda sig, oavsett var man bor. Det är viktigt och det är bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.