Psykeveckan- att synliggöra psykisk ohälsa

För ungefär ett år sedan var det flera unga män som dog i Vilhelmina pga överdoser. Narkotikan kan ha varit ett sätt att hantera sina känslor och sitt månde. Även om det pratas mer öppet om människors mående idag, så är det ändå omgärdat av en tysthetskultur och många väljer att lägga locket på.

Det dör fler människor av självmord än i trafiken varje år och ändå är det så här? Hur kan det komma sig? Nu i veckan anordnar Region Västerbotten Psykeveckan, som fokuserar på psykisk hälsa och ohälsa. Alla föreläsningar kommer att vara webbsända och vill man kan man ta del av något eller alla seminarier – det väljer du själv. Har du inte möjlighet att se och lyssna denna vecka, så ligger alla föreläsningar ute en månad framåt.

Vi som jobbat i regionfullmäktiges beredning för folkhälsa och demokrati i Södra Lappland ska precis presentera den rapport vi gjort tillsammans med medborgare som handlat om barn och ungas psykiska hälsa. Där ger vi förslag på vad som bör göras för att stärka barn och ungas hälsa.

📷 Ni får gärna dela inlägget och programmet, så fler får ta del av informationen.
https://www.facebook.com/psykeveckan/

2 kommentarer

 1. Peter

  Hej!
  Tror du verkligen att dom unga vågar söka hjälp hos psykiatrin?
  Den fungerar ändå inte och en stor del dör också pga den överanvändning av psykofarmaka då det finns en övertro på dessa medel i stället för psykoterapi samt förebyggande psykologisk vård.

  Varför vi har väldigt stora dödsfall i Sverige beror på våran lagstiftning då den i första hand är gjord för att straffa folk som egentligen är sjuka av ett beroende och inte kriminella.

  Psykisk ohälsa beror också på dåliga miljöer ute i samhället och höga krav på barn å unga i skolan.
  Drogfri hjälp för unga att sluta med sitt beroende skulle också vara bra.

  Förut så fanns det någonting som kallades för Umemodellen som var en slags förebyggande arbete mot droger vilket borde återinföras!

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Tack för din kommentar. Du har rätt i att det finns en del att göra i lagstiftningen. Det diskuteras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.