Automatisering, digitalisering och elektrifiering…

Ikväll hade vi i Centerpartiet Västerbotten ett seminarium om länets framtid med några spännande personer från kusten. Det var Annika Simonsson Dream factory Skellefteå, Christer Johansson Hummelholm från Byggföretagen och Niklas Jonsson Norrlandsfonden.

De pratade om ett fantastisk Västerbotten som ett län med bra livskvalité. Med en utmaning om bättre utbyte mellan stad och land. Finansieringsfrågan är den stora frågan för att få landsbygden att kunna nyttja sina resurser.

Det var många som var emd och lyssnade, ställde frågor och kommenterade. Inte minst om problemen med finansiering för byggande och företagande i inlandet.

Det finns stora möjligheter och inte minst nu i covidtider då vi klarar oss bra med de kompetenser vi har inom vård, hälsa och omsorg. Vi har många duktiga människor där hela världen kommer att vilja titta på hur vi jobbat under pandemin. Tex att moderera vård på distans där vi idag har läkare i Spanien som jobbar i länet. Ett län med stora avstånd har en möjlighetsstruktur att utveckla tekniker som är avståndsoberoende. Vi är vana med att jobba på distans.

Stad och landsbygd måste utvecklas tillsammans där vi nu ser Skellefteå växa. Den staden är beroende av att det finns en fungerande landsbygd. Unga måste få möjlighet att bo där de själva vill och där de ser möjligheter utifrån sina intressen. Där unga trivs i tonåren där vill de också bo.

Det som saknas är befolkning i många kommuner vilket gör det svårt att fördela de pengar som kommer in för att klara samhällsservice.

Teknikpartner i Vilhelmina är ett bra exempel på hur man kan jobba för att ta fram produkter och mer prototyptillverkning.

Tillväxten i städerna hindras av krångligheter där man ska bygga bostäder, finansieringen är bekymmersamt. Det är stora geografiska skillnader på värdet på ett hus utifrån vart det finns. Christer Johansson berättar mer om detta i avsnitt 5 i podden med rak rygg genom västerbotten, finns där poddar finns eller här: www.rakrygggenomvasterbotten.se han pratar om strandskyddet och att kunna erbjuda bostadsbyggande vid vatten. Man borde även kunna få låna på sitt hus om man bygger det flyttbart redande man bygger det.

Skellefteå är ett bra exempel på hur man tillsammans kan jobba med värdskap och attraktivitet. Att se till att unga människor vill bo på en ort.

Att ta tillvara på det som finns framför ögonen även i covidtider. Nr Små A flyttade från Stockholm till Lycksele tjänade man massor på lokalhyra och man fick även personal som blir mer trogen och därmed också duktiga på sina jobb. Att slippa lära upp nyanställda hela tiden.

Region Västerbotten borde alltså flytta sin administrativa verksamhet från Umeå ut i länet.

Digitalisering, elektrifiering och robotisering är tre trender som är väldigt starka som kommer att påverka mycket de kommande åren. Att jobba på distans kommer att bli norm och företags lokaler kommer att vara mer inhyrda och flexibla.

Det finns stor tillväxt i fjälldalarna och i städerna vid kusten men mellanlandet har inte samma tillväxt. Politiken behöver jobba för att skapa möjligheter i hela landet oavsett vart jag bor.

En kommentar

  1. otto

    Problemet i Umeå är ju att man fastnat i ett Ekorrhjul som får sin drivkraft från ständig tillväxt.Avstannar denna skapas en gigantisk arbetslöshet bland de 1000 tal som arbetar med Umeås tillväxt av bostäder och infrastruktur. Därför måste politikerna suga ut landsbygden så människorna ”vallas” in till staden och späder på tillväxten. Detta är en sjuk politik, men nu har ju umeå dragit på sig mer än 2 miljarder i skulder så det finns väl ingen återvändo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.