Attraktion handlar om att locka till sig rätt kompetens

Ett spännande arbete är det som sker i projektet Västerbotten utan gränser där de jobbar för att få människor att flytta hit. Att bo kvar någonannanstans men att jobba i länet på distans ger möjligheter. Idag är det många västerbottningar som pendlar till södra delen av landet för att jobba. Vi har många kompetenser i länet som behövs någon annanstans. Det flödet borde kunna gå åt även det andra hållet.

Vid ett seminarium i veckan som Centerpartiet i Västerbotten höll lyftes många intressant områden.

Kompetensförsörjning är ett problem i hela landet. Det är yrken som växer fram som vi inte idag känner till. Utvecklingen går så fort. Det gäller att skapa attraktiviteten som gör att människor vill bo och verka på en plats. Naturen är en faktor som finns där den finns. Det betyder att kommuner med fin, ren och tillgänglig natur har en konkurrensfördel för de människor som söker lugnet i naturen på samma sätt som staden har för de som vill bo i en pulserande stad.

Att få lära sig att det som driver utvecklingen är att man trivs och gillar sitt jobb. Det skapar skatt in till samhället. Vi måste förstå att vårt eget sätt att se på vår bygd betyder mycket. En stolthet över bygden och de företag som finns där skapar i sig attraktivitet där vi berättar stolt om den ort där vi bor.

Hur ska vi få Umeåregionen att jobba med utbyte mellan stad och land där Umeå får en nytta av att kommunerna runt omkring växer?

Hur ska vi dra nytta av tillväxten i Skellefteå för hela länet? Att företag i hela länet kan kunna leverera tjänstefolk produkter till det som behövs i en växande stad borde vara ett utvecklingsområde för både näringskontor i kommuner men även för tillväxtenheten på region Västerbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.