Covid 19, oro, vaccin, munskydd och annat som vi behöver prata om

De som har varit i kontakt med sjuka ska vara hemma. De som har sjuka barn ska vara hemma och barn till smittade ska vara hemma, även vuxna som har sjuka i familjen ska vara hemma. Det krävs nu de kommande veckorna att vi verkligen tar detta vårt ansvar. Vill vi fira en något så när normal jul så får vi anstränga oss nu.

I veckan hade vi en träff med en av landets mest engagerade virologer Fredrik Elgh som jobbar vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Han berättar om viruset och vad som är viktigt.

2019 rapporterade Kina om en luftvägsinfektion som var annorlunda, den finns i coronavirusfamiljen. Ett virus med snabb spridning och hög dödlighet. De som uppmärksammade detta virus först där i februari blev kallade för alarmister men nu idag är det de som var de som förstod vad som var på väg. 3-30 % av alla förkylningar vi har på vintern är coronavirus, alla kan orsaka svåra nedre luftvägsinfektionen. 2003 kom SARS som hade 10% dödlighet men det lyckades man knäcka ganska snabbt. 2012 kom MERS som fanns i många länder och sen kom SARS cov2 som kan ge Covid 19.

Vi fick veta hur virus fungerar och se många bilder på virus och hur de tar sig in i mänskliga celler. Riskfaktorer är främst ålder men även andra kroniska sjukdomar och grav fetma.

Antalet västerbottningar som lagts in på sjukhus för covid 19 har ökat med 14% den senaste veckan. Vilket som tur är en aningen utflackad kurva. Västerbotten är bra på att provta vilket gjort att vi ligger bra till och att våra labb jobbat smart. Västerbotten ligger bra till i jämförelse med andra delar av landet men det gäller att hålla i. Är du nyfiken får du kolla statistik för hur covid utvecklar sig kan du gå in på www.platz.se eller www.ourworldindata.org

När det göller influensapandemier så har det kommit en första våg som sköljer över världen som tar några månader tills ca 60% haft viruset. Sen kom de tillbaka som vågor där de muterat och kunde infektera de som redan varit sjuka i den första vågen.
Just nu är vi inne i den första vågen och ökningen beror på att vädret ändrats och att vår gard sänkts. När garden sänks det är då smittspridningen sticker iväg. Så skulle vi stänga ner samhället, ta på munskydden och inte träffa andra överhuvudtaget skulle kurvorna sänkas.

Vad behövs nu? Vi måste alla ta vårt ansvar och tvätta händerna, hålla oss distanserade och hålla sociala avstånd, ta på munskydd, tänka oss för och använda klokskap och sätta oss själva i karantän om vi har smitta nära. Det offentliga kan testa vid symptom, spåra smitta och att uppmana människor som är i risk i karantän.

De som har varit i kontakt med sjuka ska vara hemma. De som har sjuka barn ska vara hemma och de som har sjuka i familjen ska vara hemma. Det krävs nu de kommande veckorna att vi verkligen tar detta vårt ansvar. Vill vi fira en någotsånär normal jul så får vi anstränga oss nu.

Vacciner? Det har tagits fram vacciner med rekordfart. Det finns olika typer av vaccin, genetiska vaccin, virusvektorbaserade eller klassiska proteinvaccin. De coolaste genetiska vaccinerna framkallar ett mycket bra immunsvar som är mycket likt det vi får genom en naturlig infektion.

För framtide borde vi nog hitta på någonting bättre så att vi för varje virus inte behöver stänga världen. Du kan hjälpa till genom att ladda ner Covid symtom study appen och vara med och samla fakta för att kunna forska för att hitta motmedel.
Här kan du lära dig mer via en intervju i YLE med Mika Salminen HÄR.

Funderar du över något så hör av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.