Barnmorskor, det är fler såna vi behöver

Idag hade barnmorskorna kallat till en träff med politiker i länet. Det har varit jättetungt under den senaste tiden då det är så stor brist på barnmorskor. Jag vet att det saknas barnmorskor på många håll inte minst vid våra sjukstugor i inlandet. Men även på förlossningen.

Det var en jättejobbig sommar, både för covid men även med en tuff situation. Början av juni saknades 140 barnmorskepass bara i Umeå. Ungefär 33 heltidsveckor barnmorska. Då fattades det också folk i Skellefteå och Lycksele.

Det var pressat för de barnmorskor som jobbade. De ställer upp för varann på olika sätt men det går inte att ha det såhär.
Det kommer att sammanställas hur läget ser ut på sikt för att klara av att ha barnmorskor på våra BB kan klaras av. Det är också så att Umeå som universitetssjukhus tar emot även kvinnor från den norra regionen som har barn som behöver mer vård.
I somras var det finska barnmorskor som kom och räddade upp behovet.

I Skellefteå har de en barnmorskemottagning kopplad till kvinnokliniken vilket låter bra. I Södra Lappland är problemet att ha barnmorskor både vid hälsocentraler men även på bb. Det finns inget utbildningsbidrag om man vill utveckla sig som barnmorska för att bli bredare. Men det finns inte. Det skulle gå medel till barnmorskor men det har inte fallit ut så i regionen. De som velat utbilda sig har inte fått utbildningsbidrag. Man måste locka fler sjuksköterskor att utbilda sig till barnmorskor. Det behövs fler barnmorskor!

Centerpartiet har drivit på för att få fler att utbilda sig vidare. Vi säger att sjuksköterskan har en mycket viktig roll i sjukvården. Idag råder brist på framför allt sjuksköterskor med specialistutbildning som till barnmorska. Det är ett allvarligt problem och en stor utmaning inför framtiden. Vi vill därför införa ett nationellt sjuksköterskelyft för att få fler sjuksköterskor att utbilda sig och vilja stanna i vården.

Till skillnad från läkare har sjuksköterskor oftast inte fått betalt under sin vidareutbildning. Samtidigt får färdigutbildade specialistsjuksköterskor sällan särskilt stor löneförhöjning. Många gånger kan det till och med kosta för en sjuksköterska att utbilda sig till specialist. Det tycker vi är fel. Vi vill istället att det ska bli mer lönsamt för sjuksköterskor att vidareutbilda sig. Sjuksköterskor som utbildar sig till specialister

Vi föreslår vi att personer som tar sjuksköterskeexamen ska få 60 000 kronor i examenspremie efter sina första fem arbetsår som sjuksköterska. Vi vill också införa en nationell strategi för ett bättre karriärsystem med exempelvis bättre möjligheter att utöka sina ansvarsområden. Det behövs fler möjligheter för sjuksköterskor att utvecklas i jobbet och höja sin lön.
Ett bra möte med bra inspel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.