Tomma lägenheter slår snabbt

Som ordförande i det kommunala bostadsbolaget så känner jag väl till detta liksom styrelsen. Vi har analyserat och diskuterat och ser att antalet lägenheter msåte minska och det snabbt. Här ser du hur vi ligger till jämfört med andra kommuner. Länk.

Det är en obalans i landet när det gäller bostäder, vi har för många och städerna har för få. JAg håller med Nicke från Dorotea i det han säger: Att bostadsmarknaden är helt klart i obalans. Inte bara i landet utan även lokalt inom kommunen och mellan olika bostadstyper. Det är fantastiskt att nästan alla har råd att köpa sig ett hus om de vill i Dorotea, men det konkurrerar ju med hyresbostäderna. Så samtidigt som många kommuner i landet behöver fler hyresrätter sitter vi här med ett överskott och behöver riva hus som i grunden är i bra skick, men som det inte lönar sig att renovera.

Det är ju inte bara negativt att riva bort hus som inte behövs. Dels att det skapar möjligheter för områdena som får en yta att göra något annat av, grillplatser, utegym, lekplatser eller annat. Dels att ekonomin kan hållas i balans. Det kan nju inte vara så att kommuninevånare och hyresgäster ska tvingas betala för att det står tomma lägenheter.

Läs gärna artikeln och hör av dig vad du tycker.

15 kommentarer

 1. Brorson

  Centerpartiet gör ett stort fel, när ni stödjer krav på mångmiljardsatsningar vid Norrlandskusten. Ni tror kanske att smulor från den rikes bord ramlar ner till den fattiige under bordet, och vill därför ge den rike en ännu större kaka, utan att fråga vem som har bakat den. Den rike är kusten och den fattige är inlandet.

  Dödsstöten för inlandet kommer från de miljöpartistiska bostadsministrarna, som vill bygga tio ny städer med 10.000 invånare vardera, varav sju mellan Stockholm och Uppsala, en mellan Stockholm och Nynäshamn, en mellan Göteborg och Landvetters flygplats och en mellan Gävle och Sandviken. Dessutom vill Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister avskräcka folk från att bosätta sig i glesbygd genom att avskaffa det kommunala vetot mot vindkraft.

  Dubbelspelet når nya höjder, när Nils Seye-Larsen försöker dämpa kritiken mot vindkraften genom att utlova havsbaserad vindkraft utefter Norrlandskusten. Vore det då inte klädsamt med ett törbud mot ny landbaserad vindkraft? Vem vill bosätta sig på en plats, där man riskerar bli granne med ett vindkraftverk – och dessutom är fråntagen rätten att protestera?

  Samme Umeå-politiker driver kravet på ett människorätts-instut i Umeå, som enligt uppbackarna (idel Umeå-politiker) är en av Samelands tre största städer. De båda andra är enligt samma lobbyister Murmansk och Trondheim. Inte en enda företrädare för samerna och rennäringen finns med i gruppen. Jag ser förslaget om ett institut i Umeå som de gamla lappfogdarnas återkomst.

  Vore inte Jokkmokk eller Vilhelmina en lämpligare plats, om vi ö.h. ska ha ett sådant institut. Det är ju i de orterna, och inte i Umeå, som de mänskliga rättigheterna kränks. Av bl.a. de miljöpartistiska bostadsministrarna. Jag vill med detta starta en diskussion om lokaliseringen av nya statliga verksamheter. Glesbygdskommunerna kan inte i längden överleva på skatteutjämningsbidrag från de rika kranskommunerna runt Stockholm. Vad som behövs är de kommunalskatter, som betalas på lönerna från bl.a. staten

  Gamla fängelset i Härnösand ska tas i bruk igen, vlket kommer att ge 70 nya statliga jobb till Norrlandskusten. Men det räcker inte. Det måste även byggas nya fängelser. Var? Snart sagt alla partier kräver längre strafftider, men ingen vill säga vad det kostar, hur driften av de nya fängelserna ska finansieras, och var de ska byggas.

  Kriminalvårdsstyrelsen har beräknat att det behövs 2.000 nya fängelsplatser inom en tioårs-period, vartill det behövs ytterligare 3.300 fängelseplatser om Moderaternas förslag till straffskärpningar genomförs, detta enligt mina beräkningar. Om de kriminella gängen verklige sna knäckas, genom att medlemmarna buras in, behövs totalt 10.000 nya fängelseplatser, även detta enligt mina beräkningar. Har vi då råd att fortsätta med kommunala skatteutjämningsbidrag som hittills, eller ….?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   vi står på helt olika positioner politiskt. Men ajg udnrar hur du driver dessa frågor och i vilket parti?

   • Brorson

    Jag driver mina åsikter på bloggar, som tar upp de ämnen som intresserar mig, oavsett bloggägarens partitillhörighet., dock ej om bloggägaren har uttalat nazistiska, fascistiska eller rasistiska sympatier. Senaste bloggar jag skrivit på tillhör i datumordning C, M, Mp SD och S. Jag stödjer inlandet mot kusten, Norrland mot södra Sverige och landsbygden och småorterna i södra Sverige mot de större städerna, särskilt de som har över 70.000 invånare i dagsläget. Jo, jag stödjer storstädernas invånare mot deras politiker, som tar pengar från välfärden för att städerna ska växa ännu mer med följd att otrivseln, trängseln och kriminaliteten ökar ännu mer.

    Jag förstår att förslaget att bygga fängelser i lnladet kan verka provocerande, men ni inrenorrländska politiker är inte i den sitsen att ni kan välja eller vraka bland statliga verksamheter, som skulle kunna utlokaliseras till er. Och nu tror du inte ens på en nystart för sågen i Vilhelmina. Nej, det passar kanske inte med dina planer att riva hyreshus i samhället.

    Jag har sett vad som har hänt efter rivningar av hyreshus i utflyttningsorterna i södra Sverige. Det är ingen positiv syn alls. Det fullständigt skriker ”Denna byggd är dödsdömd”. Vill du ha samma stämpel på Vilhelmina? Vi är fler än du tror, som fortfarande definierar oss som norrlänningar, trots tidigare generationers utflyttning därifrån .Min pappas barndomshem ligger på botten av ett vattenmagasin i Norrlands inland.

    Jag stödjer storstadsbor som vill flytta ut, och vill att de ska få jobb i de trakter som de flyttar till, samt att de kommunerna ska få ökade skatteintäkter, så att de kan sänka skatten, bl.a från de nya statliga jobben. Fängelser ger varaktiga skattefinansierade jobb. Men givetvis ska även annan statlig verksamhet utlokaliseras till i huvudsak Norrlands inland och Tornedalen, men även till vissa landsbygdskommuner i sydöstra Sverige. som också har drabbats av omfattande utflyttning.

 2. Ulf Parde

  I Kristoffersons förra blogg ”När Moderaterna…….” har jag lagt in en kommentar som ännu inte tagits in.
  Kristoffersson tycks inte sköta det här på ett bra sätt.

 3. Peter

  Hej!
  Det är tråkigt att det är så.
  Men finns det några jobb i dessa kommuner och varför görs det inte mer reklam som gör det mer attraktivt att bosätta sig i dessa mindre samhällen?
  Mindre kommuner har ju svårare idag att locka folk att flytta dit och ännu svårare att få folk att stanna.
  Vilhelmina skulle till ex kunna starta upp sågverket igen eller någon annan industri typ pappersmassa eller pellets för att kunna få mer arbetstillfällen!

  Själv så har jag bott i Vindeln men där så råder det i stället bostadsbrist.

  Hyresbostäderna är den dyraste bostadsformen pga att den missgynnas rent skattemässigt.
  Tidigare så fanns det ju statliga subventioner som gjorde att nyproducerade lägenheter inte blev jättedyra som dom är idag.

  Det kan ju vara en ide att återinföra subventionerna för hyreslägenheter och låta hyresvärdar ta del av rot avdragen för att kunna renovera till en mer rimlig kostnad utan att det ska behöva drabba hyresgästen.

   • Peter

    I första hand så tror jag att Skogsbolag skulle kunna gå in med pengar och starta upp en såg.
    Norra skog köper ju upp skog kring Vilhelmina trakten men dom träden fraktas troligtvis iväg till ett sågverk antingen till Skellefteå eller Umeå.
    Om virke i stället sågas på orten så blir det mindre transportkostnader och det skulle bli både enklare å billigare om folk vill renovera sina bostäder.
    Det finns ju dessutom gott om privata skogsägare runt Vilhelmina.

    Många ungdomar skulle då säkert vilja bo i dessa tomma lägenheter då en såg eller annan skogsindustri skulle generera arbetstillfällen.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Befolkningen är demografiskt ojämn. De flesta i vår kommun är äldre. Vi ahr ungdomshyror men efterfrgan från unga är låg.

 4. Jörgen K

  Varför skulle det dras igång nya arbetstillfällen i Vilhelmina?

  Med tanke på att kommunen ligger och harvar i bottenskrapet i företagarnas ranking kan bara en slutsats dras, driver man kommunen med företagarfientlig politik blir det inte slutresultatet bättre än så här!

  Kostnadsläget i förhyrda lokaler är förvånandsvärt högt i Vilhelmina, både industri som privat, ännu har inget setts att bryta trenden. Det kommunala bolagen kan mycket väl sänka sina hyror för att snabbt motivera både etableringar och enklare beslut att stanna kvar i kommunen.

  Som fristående kommunalt bolag finns alla möjligheter att justera både prissättning och belåningsgrad utan någon som helst hänsyn till andra hyresvärdar. Rakar man också av lite i organisationen så finns gott om utrymme till aktiva effekter.

  Detta naturligtvis om man nu verkligen vill………..

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   En kommun eller ett kommunalt bolag får inte konkurrera med låga hyror. En skattefinasnerad verksameht som en kommun måste hålla samma nivå som de privata som finns på orten och får inte alls hålla på med sånt som ligger utanför den sk kommunala kompetensen. det är tydligt i kommunal lagen vad som en kommun ska och får göra. Det får inte vara så att skattebetalarnas pengar går till att subventionera hyror för företag och konkurrera osunt med privata företag.

   • Peter

    Väldigt intressant.
    Bostaden i Umeå har ju student lägenheter som folk har bott i långt efter att dom slutade vara studenter.
    På Vibo i Vilhelmina så skyltar dom ju om att personer under 26år får rabatt och bor billigare.
    Staten trissar dock upp priserna med bostadsbidrag som kanske egentligen borde heta nåt annat?

    Hyresgästföreningen förhandlar ju varje år men blir lägenheter för dyra så får dom i stället stå med tomma lägenheter och då kostar dom ändå pengar.
    Min uppfattning är att bostaden i Umeå har dyrare hyra än många privata men då vi inte har marknadshyra på riktigt än så är det fortfarande billigare att bo ute i stadsdelarna.
    Så länge det inte blir frågan om nybygge eller en standardhöjande renovering.

    Men i stället så har många värdar likt Vibo i Vilhelmina eller hos bostaden i Umeå antingen kontrakt med Socialtjänsten eller Migrationsverket så dom får hyresgäster därifrån som oftast betalas av skattemedel.
    Jag vet då många orter där det åtminstone varit så.
    Då hus är billigare i mindre orter som Vilhelmina och Storuman så lönar det sig inte att ha allt för hög standard.
    Då tomtpriserna är mycket högre i Umeå så är det ju oftast svårare att låna pengar till renoveringar då man inte vet ifall man får igen kostnaderna vid försäljning.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Ja Vibo har ungdomshyror då kommunen som äger bolaget har gett det uppdraget till bostadsföretaget.

   • Peter

    Så kommunen får alltså inte konkurrera med privata företag genom att ge dom billigare hyror?
    Även om omkostnaden täcks.
    Hur menar du att det då skulle vara möjligt för ett mindre företag att överleva i inlandet?
    En stor industri överlever ju oftast då dom får hjälp av staten om dom hamnar i kris.

    Men om en kommun inte får gynna mindre företag i Inlandet hur hade du tänkt dig att vanliga butiker i till ex Lycksele eller Storuman ska ha en chans att överleva?
    När det gäller lokalhyror så har jag för mig att det inte skiljer så mycket mellan Umeå och Lycksele.

    Internet handeln har ju ökat nu under Corona så butiksjobben försvinner allt eftersom folk slutar besöka vanliga butiker om vi bortser från Systembolaget och mataffärer.
    Mindre butiker som inte är kedjor faller som furor nu under Corona.

    Många butiker i Umeås Centrum även butiker som Dressman har ju fått stänga på grund av att det dels är dyrt att parkera i stadskärnan och folk har då i stället valt att handla vid Avion där det dessutom är gratis parkering.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Ja så är det En offentlig aktör får inte gynna enskilda företag och snedvrida konkurrens.

 5. Peter

  Jag hörde också att ni har rivit ett av Triss-i-backe husen.
  Lägenheter står tomma då utlänningarna som bodde fram tills ganska nyligen ska ha skickats hem.
  Men det går ju inte att driva ett lägenhetsområde enbart med flyktingar som hyresgäster.

  Det är dock väldigt bra att Vibo bostäder på Trissen har möjlighet att ge ungdomar rabatt på hyran om dom är upp till 26år.
  Annars så är det väldigt vanligt att dom flesta ungdomar flyttar från ställen som Vilhelmina.

  En del av Trissen lägenheterna har tydligen byggts om till Senior bostäder så kallade 55+ hus vilket ändå är bättre än att det står en massa tomma lägenheter.
  Satsningar som utegym och grillplats som det går att läsa om på Vibos hemsida ser också mycket lovande ut.
  I Vindeln så har dom ju byggt ett stort höghus med lägenheter men där har nästan ingen råd att bo.

  Gällande såg så är det väldigt onödigt med långa transportkostnader som oftast sker när en såg inte finns i närheten.

  Vilhelminas skogsägare verkar sälja sina träd till Norraskog då det verkar vara det närmaste.
  https://www.norraskog.se/din-skog/salja-virke/leveransvirke
  Där ingår bland annat Norra skogsägarna och dom har säkert råd att starta upp en såg som ger arbetstillfällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.