Hittepåsiffror i fullmäktige

Debatten om rivning av ett hus på Strandvägen blev måndagens fullmäktiges mest verklighetfrånvända och elakaste debatt. Påhopp, misstänkliggöranden och argument som var långt från sanning och fakta. Många tyckanden och många åsikter, åsikter om underlag där några tyckte det var för lite underlag och några tyckte det var tillräckligt. Det är oavsett, än hur mycket underlag som skulle lagts fram till fullmäktige, för många tomma lägenheter som dränerar ekonomin i bostadsbolaget. Det drabbar hyresgästerna först och främst med sämre service, mindre snöskottning, underhåll osv. Men även ägaren, kommunen drabbas. Om bolaget inte håller ihop måste kommunen lägga in pengar som då tas från nån annan verksamhet i kommunen som tex. äldreomsorg och skola. Bolaget måste alltså fortsätta vara välskött, stabilt och ha en ekonomi som håller ihop.

Där finns det några ledamöter som tycker att allt ska vara som det alltid har varit, som inte kan ta in att befolkningen och behoven ser annorlunda ut. Medan andra inser att det ser annorlunda ut idag jämfört med när husen byggdes. De som var med och bygga till husen på 90 talet känner naturligtvis sorg när deras livsverk berörs. Men sanningen att de argument som är tyngst är ekonomin och att det finns för många lägenheter som står tomma, att människor vill bo där de lätt kan nå service centralt och att unga kan köpa sig ett hus för en liten peng, är det kraftfullaste.

Annika berättade att beståndet av lägenheter måste anpassas och att bolaget gjort allt de kan för att hålla ekonomin samt att hon har fullt förtroende för bolaget och dess styrelse. Den som främst argumenterade emot henne tyckte att bolaget tagit fel beslut och att hen visste bättre än bolaget styrelse och ledning. I ett bolag så är styrelses ledamöter personligt ansvariga för bolaget och dess ekonomi och därmed måste de agera för att bolaget fortsatt ska vara välskött.

Gillar inte fullmäktige det bolagets styrelse gör så ska de utse en ny styrelse.

Idag är det 58 lägenheter utan hyresgäster varav 56 stycken är på Strandvägen. Det betyder att det är ungefär två hus för mycket på Strandvägen. ett fint område med fina lägenheter som vi vill göra än finare men mer öppna ytor, parkeringar och utemiljöer. Det 55 plus boende som ställts iordning på strandvägen är populärt och där flyttar det in folk löpande. En trivsam utemiljö bidrar till dess popularitet. Vi skulle behöva nya lägenheter centralt som är anpassade till att äldre ska kunna bo, även om de behöver rullator eller andra hjälpmedel. Där det är lätt att ta en promenad till service, apotek eller andra affärer. De hus som finns idag uppe på ”plassn” är äldre och få ha hiss och breda dörrar.

Det är en vikande befolkningskurva som gör att vi blir färre i kommunen. Färre efterfrågar en lägenhet. Vi ser också att det är billigt att köpa ett hus som gör att många väljer hus istället för att hyra lägenhet.

Bolagets styrelse är ansvariga för bolaget och dess hyresgäster. Går ekonomin åt fel håll måste bolaget styrelse anpassa beståndet som det heter, dvs antalet lägenheter och lokaler för att hålla ekonomin. Det finns så mycket fakta i det här ärendet där styrelsen verkligen stött och blött hur man ska kunna ta sig an framtiden. Som tur var så var det fler insatta och förståndiga personer som röstade för förslaget. Så nu går vi vidare med att fortsätta skapa ett attraktivt område med fina lägenheter. Jag som ordförande är ytterst ansvarig tillsammans med de andra i styrelsen som varit helt eniga om att vi ska se till att ha ett välskött bolag som kan hantera ekonomin och även satsa på att i framtiden bygga nya mer anpassade bostäder. Jag var med och beslutade i fullmäktige med deltog inte i debatten, det kan ha uppfattats som opassande, vilket var tufft då jag verkligen fick bita mig i tungan och hålla tillbaka alla de känslor som susade runt.

Det mest intressanta var kanske värderingarna som framkom. Det blev tydligt att vänstern och några socialdemokrater ansåg att de har makten att styra människor till att bo på Strandvägen medan centerpartister, kristdemokrater, politiskt alternativ, feministiskt initiativ och några socialdemokrater tyckte att människor själva ska få välja vart de vill bo. En intressant debatt alltså för den demokratiskt intresserade. Den kan du se på kommunens hemsida i två veckor framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.