Tandläkare I Sorsele?

I veckans regionfullmäktige hade jag ställt frågor om tandläkare i Sorsele. Hur ser planerna ut för personer i Sorsele som vill ha friska tänder och uppsöka förebyggande tandvård, samt de som blir i behov av akut tandvård? Hur ser planerna ut för folktandvården i Sorsele? Hur arbetar regionen för tandvården med ambitionen om en likvärdig vård från kust till fjäll?

Det jag ser är att Sorseleborna känner sig oroade över vad som händer med folktandvården i Sorsele. Sorseleborna befarar att de blir ytterligare diskriminerade då tillgång till tandvård inte blir tillgänglig för alla medborgare.

Jag tycker att regionledningen bör vara mer lyhörda till medborgarnas upplevelser och lyssna till medborgarna som berörs. Det är hög tid att skicka en tydlig politisk signal som kan skingra oron och slå fast Region Västerbottens ambitioner för Sorseleborna.

Idag huserar folktandvården i tillfälliga lokaler i sjukstugan. Där har utrusningen en begränsad kapacitet vilket innebär att all typ av tandvård inte kan utföras. Detta innebär att patienter erbjuds tid i Malå, Storuman och Lycksele.

Sorseles befolkning kan behöva åka till Lycksele, en resa på 15 mil enkel väg för att få tandvård och upp till 24 mil om man bor i kommunens västra delar. Det finns inte på denna sträcka så många kollektiva alternativ vilket gör att ett tandläkarbesök kan ta en hel dag. Det är som om Umeåborna skulle åka till Åsele för att få tandvård.

Det finns inga tider för akut tandvård och förebyggande tandvård idag. Det finns ingen tandläkare anställd i Sorsele. Tjänsten på 60% har varit utannonserad, men vem söker en så liten tjänst? På den tjänsten ska man enbart jobba med barn och hemsjukvård, dvs patienter med grönt kort. Sorseleborna börjar känna sig tveksamma och får nu veta att det inte kommer att finnas utrymme för undersökningar, förebyggande tandvård och akut tandvård även efter ombyggnationen, då tandläkartjänsten på 60% inte har det utrymmet. Dessutom så har det inte varit sökande till tjänsten, så Sorseleborna står utan egen tandläkare idag.

Regionen har tidigare varit tydliga med att de inte ska stänga eller avveckla folktandvården i Sorsele. Men vi Centerpartister och Sorseleborna börjar känna oss tveksamma.

Det var en av många frågor som inte besvarades vid fullmäktige,,,,så jag får väl fortsätta jaga på…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.