Demokratin 100 år 2021

Vi ska fira att demokratin fyller år! Regeringen har därför gett ett uppdrag till länsstyrelserna att påminna oss om att demokratin fyller 100 år och uppmärksamma de hot som demokratin står inför idag. Tanken är att vi ska främja, förankra och försvara demokratin.

Det största hotet mot demokratin är att vi betraktar den som självklar. Att vi glömmer att den bara är 100 år gammal som måste återvinnas av varje generation. Demokratin måste värnas varje dag och hur gör vi det?

Att politiska partier får människor att känna sig delaktiga och att civilsamhället som är ett viktigt fundament i en demokrati engagerar människor.

Demokratistugan är ett koncept som är tänkt ska ut på turné i landet via länsstyrelserna. Detta om det är möjligt utifrån pandemin så planerna är lite skakiga just nu, men vi hoppas.

Hos oss kommer den att hamna i Dorotea och i Robertsfors om allt går som planerat. Demokratistugan ska spegla olika aspekter av Sveriges demokrati, öka kunskapen om demokratin och uppmuntra till engagemang och eftertanke. Demokratins historia, samtid, framtid och den lokala demokratin gestaltas i stugan såväl fysiskt som digitalt.

16 augusti kommer Dorotea att få besök i stugan av den kommitté som jobbat med demokratiåret. Stugan kommer att vara i länet den 15-21 augusti.

Läs mer här:

Jag hoppas att många tar del av detta arbete då demokratin måste försvaras varje dag av oss alla.

En kommentar

  1. Pingback: Demokrati, säger ni | Åsa Össbo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.