Barn och ungas psykiska hälsa återrapporterat

I veckan beslutade region Västerbotten om åtgärder för att jobba med barn och ungas psykiska hälsa. Det är beslut som kommer utifrån det arbete beredningarna för folkhälsa och demokrati jobbat fram där vi pratat med medborgarna och lyssnat in vad de tycker behöver förbättras. Vill du läsa rapporten eller följa beredningens arbete kan du gå in här:

Det jag var kritisk till var att svaren var skrivna för oss politiker och inte för de medborgare som varit med och i dialogerna. Vi ska ju rapportera tillbaka vad det blev av de åsikter och inspel som vi fick från människor i södra Lappland. Så vi ska ju också berätta tillbaka till dem vad som hände och vad deras inspel gjort för skillnad. Men svaren vi fick var inte skrivna för att kunna kommunicera dem tillbaka. Så det måste regionen bli bättre på.

Det nya är att
• Regionen tillsätter resurser för att jobba tillsammans med kommunerna för att främja barn och ungas psykiska hälsa.
• Det finns nu en väg in till vården om en person mår dåligt så man ska inte behöva vänta i köer.
• Det ska nu vara så att regionen hjälper kommuner att samla in underlag i elevhälsan så att vi får in statistik från hela länet inte bara från städerna som det varit tidigare.
• Samarbetet mellan kommuner och regionen ska bli bättre och vården ska komma närmare medborgaren i god och nära vård.
• Från och med den 1 juli ska hälsocentraler och sjukstugor kunna klara av mer vård för de som söker hjälp vid psykisk ohälsa.

Jag frågade hur regionen förberett sig för att klara av detta och känner mig lite osäker på hur det ska fungera. Har vi kompetenserna som behövs?

Jag lyfte i debatten att det borde vara så att familjecentraler oh ungdomsmottagningar ska finnas vid alla hälsocentraler och sjukstugor.
Det borde också vara så att det ingår i uppdraget att jobba i sociala medier och med appar för att jobba med ungas hälsa. Idag är det inte så och det är ju konstigt då unga har ”sitt liv” i mobilen.

Har du frågor så hör av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.