På mitt plakat: Region Västerbotten behöver ledarskap!

Jag kan tänka mig att, idag den första maj, så kunde det ha stått -Bättre vård! och -EN ekonomi i balans! och andra slagord om vården i demonstrationstågen, även om det är Socialdemokraterna och vänstern som styr. De brukar ju demonstrera mot sig själva. För ekonomin håller inte ihop och den politiska styrningen brister. Vården jobbar på och sliter för att hålla näsan ovanför vattnet så pass.

Revisorerna berättade vid regionfullmäktige i veckan som gick att regionen har ett verkligt bra revisionskontor. Det gör att vi har bra koll på läget då det gäller ekonomi och verksamhet även om det inte ser så bra ut rent ekonomiskt.

Ekonomin är som vanligt i uselt skick även om vi fått statliga pengar som gör att näsan hålls över vattnet. Politikens styrning och ledning är svag, de styr inte utan det är mer av tjänstemän som styr. Politiken brister i den politiska styrningen främst i hälso och sjukvårdsnämnden. Det revisorerna säger är att politiken måste ta tag i styrningen på en mer strategisk nivå. Även om tjänstepersonerna är duktiga så måste politiken ta det yttersta ansvaret att styra och leda arbetet. Revisorerna rekommenderar oss politiker att läsa missiven till de granskningar som gjorts. Där kan vi läsa oss till vad som behöver lyftas.

Du kan också läsa detta om du går in här:

Det revisorerna lyfter är att revisorernas uppdrag är att hjälpa till att göra förbättringar och visa vägen framåt. Sen är det upp till oss politiker att styra åt rätt håll.

I den efterföljande debatten lyfter Ewa-May Karlsson (hon som är gruppledare för oss i Centerpartiet i regionfullmäktige.) Hon lyfter personalen på alla nivåer, både administratörer, lokalvårdare, de som tillverkar skyddsutrustning och alla andra som jobbar i vården. Även de som jobbar i kommunerna med de äldre lyfter hon fram.

Ekonomin går plus men detta år är inte ett vanligt år. Med så stora förstärkningar från staten är det svårt att följa upp hur det kommer att se ut framöver. Hur ska vården se ut efter pandemin? Sliten personal, långa köer och ansträngd t läge. Vi behöver bli bättre arbetsgivare, att politiken ska vara med delaktiga i personalpolitiken, att omställningsplanerna inte slår fullt ut oavsett hur planerna sett ut.

Centerpartiet efterlyser ett tydligt ledarskap då det gäller produktion, administration och ekonomin.

Har du frågor så hör av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.