Ojämställd vård måste bli jämställd!

Idag kom ett verkligt glädjande besked, att Lycksele BB blir öppet i sommar. Det var många oroliga kvinnor som hörde av sig igår och det var en hel del kommunikation i frågan i olika forum. Så idag fick vi veta att det löst sig. Vi i Centerpartiet vill satsa mer på kvinnor och sjukvården för kvinnor. Svensk sjukvård är i världsklass, men det finns tyvärr stora skillnader som bara handlar om kön så idag presenterar vi förslag för en mer jämställd vård.

Som kvinna kan du inte räkna med att få samma vård som en man. Kvinnor får vänta längre på akutsjukvård än män och får kortare sjukskrivningar. Trots liknande symptom får kvinnor vänta längre på akutsjukvård än män idag. De får också kortare sjukskrivningar för liknande åkommor. Den större delen av den medicinska forskningen sker fortfarande på män. Felbehandlingar, långa väntetider och fel diagnos leder i till att kvinnor begränsas i sina liv. Den här ojämställda vården är ett av våra stora samhällsproblem. Din hälsa ska inte bero på vad du tjänar, var du bor eller vilket kön du har.

Många kvinnor lider tex. i tysthet av förlossningsskador och har fått hör att de ska knipa och knipa då det i verkligheten inte gör nån nytta med knip då det är trasigt. Det måste till mer kunskap. Vi vill införa ett krav på fysioterapeutisk kompetens om kvinnors hälsa vid eftervården efter förlossningen. Vi vill inrätta ett nationellt forskningsprogram på tio år som ska uppmuntra forskning om sjukdomstillstånd som drabbar kvinnor och vi vill att svensk sjukvård ska ha ett genusmedicinskt perspektiv inom hela hälso- och sjukvårdssektorn. Från minsta vårdcentral till största universitetssjukhus.

Vad är viktigt för dig som kvinna när du möter vården?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.