När en inte vill leva längre….

Idag på kommunfullmäktige besvarade kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson en fråga om självmordsprevention. En fråga som tyvärr är aktuell i många kommuner då allt för många mår dåligt. Psykisk ohälsa är ett bekymmer som alla vill ska minska. Annika berättade om det arbete som görs och som ska ut i alla kommunens verksamheter. En stor och viktig fråga där vi måste hjälpas åt att både jobba förebyggande men även se om någon mår dåligt. Varje förvaltning får i uppdrag att utveckla hur man kan jobba med frågan. Psykisk ohälsa handlar om så mycket, om våld i hemmet och machokultur om ojämställdhet och om strukturer som påverkar individer och som samhället måste ta ansvar för. Det ska inte vare en handlingsplan som är några papper som står i en hylla och samlar damm säger Monika Gebart som är vice ordförande i socialnämnden, det ska vara ett aktivt arbete som sker i det vardagliga arbetet, det är det viktiga. Det är ingen ny fråga utan en fråga som många verksamheter jobbat med i många år. det är en svår och komplex fråga.

Den psykiska ohälsan öka bland barn och unga. Det jobb vi gjorde i beredningen för demokrati och folkhälsa när det gäller barn och unga har gjort att regionen tillfört resurser och ökat samarbetet med kommunerna för att hjälpas åt att jobba med frågan. Läs mer om det här:

Alla vi har ett ansvar att både se och ta tag i om ett barn mår dåligt, oavsett vilken verksamhet eller vart vi befinner oss. Vi som är politiker har också ett ansvar att jobba för ett mer jämställt samhälle, ett samhälle utan våld och där machokultur inte ska få styra hur du ska vara, se ut eller vilka val du ska göra.

Alla vi har ett ansvar att både se och ta tag i om ett barn mår dåligt, oavsett vilken verksamhet eller vart vi befinner oss. Vi som är politiker har också ett ansvar att jobba för ett mer jämställt samhälle, ett samhälle utan våld och där machokultur inte ska få styra hur du ska vara, se ut eller vilka val du ska göra.

Ju mer vi pratar om frågan dess bättre. Hur tänker du om psykisk ohälsa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.