Oj så viktigt det nu plötsligt blev med att vara könsneutral?

I vårt samhälle finns det stora skillnader på hur behandlas utifrån kön. Både barn och vuxna. Det finns skillnader och som feminist så både ser jag skillnaderna och vill göra något åt dem.

För mig är feminismen inte bara kvinnors kamp för jämställdhet utan alla människors kamp för friheten att vara sig själv. Som feminist ser en att det finns systematiska skillnader i villkor för kvinnor och män i samhället. Skillnader som vi inte kan acceptera och därför motarbetar med utgångspunkten att alla individer är lika mycket värda, med samma fri och rättigheter. Så jag tror på demokrati och ett samhälle där villkor och maktförhållanden är könsneutrala. Det är dit jag vill nå.

Då vi idag ser diverse inlägg om att kön nu inte ska spela någon roll i val av ny ledare för Socialdemokraterna. Hur tänker man då? Ett parti som genom alla tider letts av män. Det borde väl vara självklart att man då aktivt måste bryta den historien.

Det finns inga argument för att utse ännu en man i denna långa lista av män. Oavsett kompetens så spelar kön roll i detta sammanhang. I 146 år har S letts av män det är dags att de börjar agera som de feminister Socialdemokrater uttalar sig vara.

2 kommentarer

 1. Markus

  Jag antar att vi helt räknar bort Mona Sahlin?

  Argumentet du påstår inte finns vore väl att partiet nu slutar välja endast bland sina män och istället väljer den som anses bäst lämpad, oavsett kön. Att överkompensera genom att tvinga fram en kvinna i rollen kan aldrig vara rätt väg. Och följdfrågan blir ju om de nu väljer en kvinna, ska det väljas en ny kvinna nästa gång också (i 146 år fram) eller får man då tvinga fram en man? Eller hur många kvinnor ska väljas innan en man kan bli aktuell igen?

  Nä, att vända på myntet för att begå samma fel igen är inte rätt. Bättre att verkligen granska den organisation och tillvägagångssätt som leder fram till en ny partiledare noga för att garantera att det sker rätt, rättvist och inte på något sätt tar hänsyn till kön.

  Eller, något som jag tror är det enda jag tycker MP gör rätt, att låta både en man och en kvinna ta rollen som partiledare.

  Det sagt hoppas jag att det nu blir en kvinna och att hon får statsministerposten, vill se någon, vem som helst, ta platsen som sveriges första kvinnliga statsminister före Busch eller Lööf får chansen, kan inte leva med skammen om någon av de två får den (van)äran.

 2. arbetare

  Det finns ju ett självklart argument ; att kompetens och inte kön borde avgöra vem som får ett arbete .
  Detta oavsett om arbetet tidigare bara innehafts av det ena könet .

  Tänk efter lite , skulle du vilja att din hjärtoperation utförs av en kirurg som fått jobbet genom meriter och skicklighet eller en som inte är fullt så duktig men kvoterats in för att korrigera könsfördelningen inom thoraxvården ?

  Om du svarar att du vill ha bästa möjliga vård , är du inte en hycklare då ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.