Bolund ljuger i tv.

Sällan ett så bra exempel på när staden som norm utsätter landsbygden för extremt konstiga beslut som igår när vice statsministern Bolund snackar strunt i TV om att ett förändrat strandskydd skulle luckra upp allemansrätten.

Lite kul att då inslagen med centerpartisterna filmats så är det i Hammarby sjöstad där det verkar gå att bygga strandnära men hos oss i Vilhelmina är det stenstopp.

Frågan handlar om några förslag i utredningen om förändrat strandskydd som skulle underlätta att bygga hus på landsbygden. Som hos oss där vi har enorma möjligheter att få folk att komma och bygga och bo. Såklart måste man ta hänsyn till vatten och sjöar och göra det klokt.

Många vill nu efter pandemin flytta till landsbygd och flytta ut från städer och storstadsområden. Då behövs ett politiskt ledarskap som inte hela tiden strävar efter det motsatta; centralism, kollektivism och storskalighet. Utan en politik med betydande strukturella åtgärder som ger utvecklingen rejäla steg framåt. Som förstår landsbygdens villkor.

För det centralistiska tankemönstret i både Bolunds huvud och dagens statsförvaltning sitter så hårt. Staden är normen som verkligen är svår att rucka.

När vi som bor på landsbygd dvs bygdens människor får säga vart det går att bygga så måste vi åxå få postiva tillstånd att bygga.

Det tar tid att förändra centralistiska perspektiv som är djupt nedärvda efter generationer av centralistisk politik och bryta tankemönster om det för stunden politiskt korrekta om vad hållbarhet faktiskt innebär. Bristen på helhetssyn och långsiktigt tänkande begränsar utveckling och framtidstro i hela landet. Och då är det mycket allvarligt när landets vice statsminister försöker vilseleda människor för att hindra landsbygdens tillväxt. Det är både illa och ett sätt att sätta sig över både lagstiftning och sunt förnuft.

Så backa och gör rätt.

3 kommentarer

 1. Kim

  Fattar inte hur du menar?
  I exemplet på TV har man sparat en kort remsa mellan hus och vatten som är ”allmän”. Det kan man väl göra även i Vilhelmina. Problemet uppstår väl då strandskyddet tas bort och man faktiskt fysiskt kan hindra folk att komma i kontakt med vattnet. Än mer i städer. Är det det som är ”sunt förnuft”. Att några ska få rätten till stränderna?

 2. Sixten

  Miljöpartisterna är bosatt i storstäderna och finns sällan representerade i inlandskommunernas fullmäktige så att stoppa nybyggande i attraktiva lägen ute i landet berör knappast någon i mp.Dessvärre påverkar det tillväxtmöjligheter för landsbygden.
  Utredningens förslag att lättnader i strandskyddet endast ska gälla sjöar under 1 hektar är inget annat än verklighetsfrånvänt då jag inte kan komma på en sjö i Västerbotten som är mindre än 1hektar.
  Frånta istället länsstyrelsen beslutsrätten och överflytta det till kommunerna för att få en nyanserad tolkning av vart strandskyddet ska gälla.Länsstyrelsen kan vara rådgivande remissinstans istället

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.