Brottsstatistiken är tydlig med att den farligaste personen i en kvinnas liv är en man hon har eller har haft en relation med.

Förra veckan när vi hade regionfullmäktige hade jag ställt en fråga hur vi jobbar för att minska mäns våld mot kvinnor. Se tidigare blogg. Ni presenterar Centerpartiet satsningar för just att minska detta våld och.

Vi lägger drygt 2,6 miljarder i budgetsatsningar för att skydda utsatta kvinnor och barn. Det är dags att vi på allvar växlar upp arbetet mot mäns våld mot kvinnor och för att skydda barn.
Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem, och inte minst ett jämställdhetsproblem. Alltför många kvinnor har någon gång utsatts för sexuella kränkningar, hot, våldtäkt eller våld. I de värsta fallen leder våldet till dödsfall.

Vi vet att pandemin kraftigt har ökat otryggheten för kvinnor som tvingas stanna hemma med sina förövare. Ingenstans att ta vägen och inget jobb där man är fredad. De har blivit utsatta för än mer våld och haft svårare att söka hjälp. Nu när restriktionerna tas bort krävs ordentligt med resurser för att erbjuda stöd till de som utsätts och för att bekämpa våldet.

Vi får fortsätta jobba där vi alla befinner oss för att minska mäns våld mot kvinnor. Här kan du läsa mer om vad pengarna ska gå till:

Insatser för unga
Idag utsätts nästan var fjärde ung tjej för brott i relationer med jämnåriga killar. Vi vill därför satsa på tidiga insatser och riktade satsningar mot unga våldsutövare, för att stoppa unga killars våld i ett tidigt skede.

Hjälplinje för unga
Vi vill satsa på en treårig pilotverksamhet med en nationell hjälplinje för unga personer. Idag finns nationella stödlinjer för vuxna våldsutövare som vill ta sig ur destruktiva beteenden och sluta slå, men det saknas en motsvarighet för unga.

Mer resurser till NCK
Centerpartiet vill ge Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) bättre och mer långsiktiga ekonomiska förutsättningar. Det handlar bland annat om full finansiering av Kvinnofridslinjen och en särskild satsning på ett nationellt kunskapsuppdrag så att NCK kan fortsätta öka och sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor.

Satsningar för barns trygghet på nätet
Sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel har ökat under pandemin. Centerpartiet vill ge mer resurser för att höja kunskapen hos yrkesverksamma som möter utsatta barn, och till regionkoordinatorer med spetskompetens på människohandel. Vi vill även ge Skolverket mer medel för att arbeta för barns trygghet på nätet.

Vill du veta mer så hör av dig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.