Vad är ett riktigt jobb?

Vi fick vid fullmäktiges gruppmöte i måndags höra av arbetsmarknadsenheten hur det ser ut då det gäller arbetslöshet och de åtgärder som görs vid Handtaget, Cornelia, Fritidsbanken och Fotoarkivet som är viktiga arbetsplatser för de som berörs. För att få försörjningsstöd ska man alltså arbeta på någon av verksamheterna för att få större chans att få ett arbete framöver, ha praktik eller studera eller arbetsträning.

Arbetsmarknadsenheten jobbar på uppdrag åt arbetsförmedlingen och olika kommunala verksamheter. Vi fick veta hur de jobbar och vilka resultat de har i att människor stärks och når målet att försörja sig själva och klara sig med jobb och bostad. De är extrajobb och nystartsjobb som står för finansieringen vilket gör att det är staten som står för en stor del av vad det kostar.

Känner igen mig från de år jag jobbade på arbetsmarknadsinstitutet som jobbade med de som har svårast att skaffa sig ett jobb. Då var det många långtidsarbetslösa medelålders män, idag är det många unga och de som är utomnordiskt födda. Men det skiljer ändå inte så mycket mellan då och nu.
Känner mig tacksam över jobbet de gör då jag förstår hur oerhört viktigt det är för individerna som får stödet. Att ha en mamma som har ett jobb som alla andra mammor betyder så mycket för barnen! Ett jobb är så viktigt ur så många perspektiv, för självkänsla, identitet, socialt och för att kunna vara självständig och fri.

Vilhelmina kommun ligger lägre i jämförelse med andra kommuner och för utrikesfödda så har vi gått från 45% till 20 % arbetslöshet. Där är vi bäst till i Sverige. Antalet människor i försörjningsstöd har sjunkit rejält i vår kommun. Så bra jobbat Dajana Tadic och ni andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.