Är Vilhelmina samtalsämnet i andra kommuner?

Vid dagens fullmäktige fick vi veta att ekonomin går hyggligt. Utbildningsnämnden och socialnämnden går minus medan kommunstyrelsen och miljö och bygg går bättre. Det vi mister är att få elever går i vår gymnasieskola i jämförelse med vad vi räknat med. Vi har också många elever på andra orter som vi betalar för.

Vi avsätter till pensioner som vi behöver göra och totalt ser det ut som att vi kommer att kunna följa de ekonomiska målen om att ha ett överskott för året, ekonomin i balans med 2,2 % och en hygglig likviditet.
Det är stor skillnad från när vi lånade till löner så det är ett verkligt slitigt arbete alla verksamheter gjort. Det känns bra och ekonomichefen kan nog både sova och andas lite lättare. Det vi kan se är att budget och utfall följer varandra väldigt väl vilket visar att det är ett bra budgetarbete som gjorts. Verksamheterna har det inte lätt men det är ett måste. Även kurvan för finansieringen mot utfall följer varandra så även där en bra budget.

När vi tittar på prognoserna framåt så ser vi att befolkningen minskar, vilket påverkar en kommuns ekonomi mest. Vi bör dock klara framtiden utifrån att vi nu ligger bra till med inkomster och utgifter, bara vi håller i så går det åt rätt håll. Så nu gäller det att de sista månaderna även de håller ihop. Det viktiga är att se att det kommer att bli tufft de kommande åren, det kommer att behöva ställas om än mer. Vi behöver ha en kommunkostym som harmonierar med befolkningens storlek. Så tro nu inte att det kommer att vara en dans på rosor framåt, det kommer att fortsatt vara tufft. Det finns förslag på att kommuner ska tvingas göra 10 årsbudgetar. Det kan vara bra för oss då man måste ta budget över flera mandatperioder.

Jag vet att Vilhelmina har varit ett ämne som pratats om runt fikabord i andra kommuner då vi lånade till löner, idag pratas det om oss igen men ni diskuteras hur vi på så kort tid klarat av att hamna rätt i ekonomin. Så idag är jag stolt över det jobb som gjorts.

Marita vår kommunfullmäktigeordförande tackade Niklas Ekonomichefen för redogörelsen och tackar även alla anställda i verksamheterna som gjort jobbet. Jag vill också tacka politiker som orkat ta de svåra besluten och hålla i när det blåst hårt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.