När det är valår hyfsar Arbetsförmedlingen sina siffror!

Nu kan jag inte säga att det är så idag men det var definitivt så de 10 år jag jobbade på Arbetsförmedlingen vid millennieskiftet. Arbetsförmedlingen är en socialdemokratisk bastion som borde ha moderniserats för långe sen. Så det är på tiden att den får en uppdatering och en mer ändamålsenlig uppgift. Hur många av er företagare har fått hjälp av arbetsförmedlingen att hitta rätt personal? Jag antar att få av er svarar jajjamen, de flesta säger nja inte riktigt eller nej inte alls.

Just, förmedlandet av personal till företag är ju en verkligt viktig del av arbetsmarknaden och det måste fungera liksom om jag blir arbetslös och måste hitta mig ett annat jobb. De regelverk som funnits fram tills idag formerades på 70 talet, arbetsmarknaden ser helt annorlunda ut idag jämfört med då.
I samband med Januariavtalet drev vi i Centerpartiet igenom en utredning av arbetsrätten och Lagen om anställningsskydd, som sedan arbetsmarknadens parter förhandlat och kommit överens om. Det var en hel del väsen kring detta men även socialdemokrater insåg att det behövdes förändringar. En överenskommelse mellan parterna slöts 2020 och nu i dagarna presenteras en av de största reformerna på svensk arbetsmarknad ever.

Det nya handlar om att fokusera på kompetens, att ge människor möjlighet att skaffa sig rätt kompetens och för företag att hitta kompetenta människor att anställa. För oss centerpartister handlar det om att e människor möjligheten att utvecklas, växa och kunna ta de jobb som skapas runt om i Sverige. Företag kommer nu att våga anställa nya medarbetare då det både blir billigare att anställa nya och att undantagen från turordningen utökas,
Nåt jag gillar är att ett nytt studiestöd tas fram, som innebär att de allra flesta i Sverige som har mer än åtta års yrkeslivserfarenhet kommer att kunna studera upp till ett år med minst 80 procent av lönen. Till exempel kommer en deltidsarbetande undersköterska att kunna gå en specialistutbildning, eller en industriarbetare att kompetensutveckla sig för att t.ex. kunna jobba i batterifabriken i Skellefteå.

Jag hoppas och tror att det nu kommer att bli enklare för människor att skaffa sig ett jobb, byta jobb och karriär och växa som människa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.