Det går att både förstå landsbygdens behov och att vara klimatsmart

De senaste veckorna har vi sett rubriker om åkare som ställt sina bilar, smörtillverkare där det inte lönar sig att göra smör, lantbrukare som lägger ner, småbarnsföräldrar som måste prioritera jobbresor på bekostnad av barnens träningar och en mängd andra effekter av att bränslepriserna är så höga. Över 22 liter per liter diesel igår när jag tankade. Ett stort problem som slår hårdast mot oss i glesbygd.

Samtidigt så vet vi att vi måste minska klimatpåverkan från just transporter med 70% till 2030. Då måste vi kunna ta beslut som både ser till att nå målen samtidigt som det inte får slå mot de som bor på landsbygd och är beroende av just transporter utifrån långa avstånd och ingen kollektivtrafik.

Jag vet hur hårt mina partikompisar slitit med att få fram ett förslag som går att få igenom, som fungerar och som samtidigt tar hänsyn till en mängd faktorer som påverkar drivmedelspriser och klimatpåverkan. Så tack till Helena Lindahl och hennes kompisar i riksdagen.

Att se till att bränslet blir billigare om det består av mer biodrivmedel är ett av de förslag som vi nu lägger fram. Centerpartiet vill att skatten på förnybara drivmedlet ska sänkas. Samtidigt vill vi att reseavdraget för de som har långa resor till jobbet, kanske veckopendlar hundratals mil ska vara rimligt. Man ska inte förlora på att ta sig till jobbet. Reseavdraget måste göra skillnad för människor i gles- och landsbygd. Sen vill vi också se mer produktion av biodrivmedel i Sverige, stoppa skattehöjningen på rena biodrivmedel, och fördubbla dieselnedsättningen för jordbrukare.

• Sänk skatten på förnybara drivmedel inom reduktionsplikten: 2,7 miljarder kronor
• Stoppa skattehöjningen på rena biodrivmedel
• Reformera reseavdraget med ökat landsbygdsfokus: 3,3 miljarder kronor
• Ökad biodrivmedelsproduktion i Sverige: 600 miljoner kronor
• Fördubblad dieselnedsättning för jordbruket: 800 miljoner kronor

Nu hoppas vi att de andra partierna i riksdagen även de förstår de villkor som vi i landets norra delar lever under. Förstår vikten av både levande jordbruk, att kunna resa långt till jobbet och ha råd att skjutsa barnen på deras aktiviteter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.