Största utmaningen för ekonomin är att bli fler Västerbottningar

Annika Wallenskog från Sveriges Kommuner och regioner, SKR redovisade på regionfullmäktiges budgetdag, hur det ser ut för regionerna framåt och hur de ligger till ekonomiskt. Regionerna har ett extremt starkt resultat överlag. Vårt län ligger i kronor per invånare bäst till av alla regioner i landet. Det är både resultat i verksamheten och resultat finansiellt. Vår region har under många år gått bra på börsen, dvs lagt in pengar på den finansiella marknaden som gått bra.

Även detta år så är det så. 28 kommuner har sänkt skatten och 5 kommuner har höjt skatten. De som sänker skatten är de stora (13 i Stockholms län) och de som höjer är de små och glesa. Ingen region har höjt skatten de senaste åren. Det är en orättvisa i utjämningssystemet så riksdagen har gett uppdrag att se över detta system. Så vi får se vad det ger. De med gleshet, avstånd och utsatthet hoppas jag kommer att få större del av kakan.

Jag brukar säga att ingen från södra Sverige ska prata om orättvisa då det gäller elpriser tex förrän de har samma kommunalskatt som vi har i norra Sverige. Vi har i de flesta kommuner en kommunalskatt på över 34 kr och i söder ligger många på under 30 kr.

Ekonomin har gått som tåget 2021 trots pandemin. Skatteintäkterna har ökat ungefär som vanligt de här två åren av pandemi. De generella statsbidragen har minskat men de riktade har ökat med 40 miljarder. Det mesta som gått till regionerna har gått till testning och vaccin.

Inflationen i USA ökar vilket påverkar oss. Vi kanske att räntorna kommer att öka över tid som påverkar allt det regionen lånar. Det påverkar intäkterna från finanserna framöver.

Befolkningsutvecklingen med ett ökat antal 80+ gör att vi kan förvänta oss ökade kostnader för vården dåd et är i de äldre åldersgrupperna sjukvården behövs mest. Ökningen i yrkesverksam ålder 20-66 år ökar inte alls som den skulle behövas. Dvs de som jobbar och betalar skatt minskar och intäkterna blir då mindre till regionen samtidigt som kostnaderna ökar. När vi tittar på landet så ligger Västerbotten har en långsam ökning av befolkning, vi tappar inte. Men försörjningskvoten är hög, dvs många äldre, få yngre.

Så det största problemet för ekonomin framåt är att vi behöver få fler Västerbottningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.