Gift i leksaker

För många år sedan la vi ett förslag i kommunfullmäktige om att se till att barn i skola och förskola skulle få en giftfri miljö. Det handlade mycket om olika plaster och de gifter som fanns som hormonstörande mjukgörare. Nu i dagarna har äntligen ett beslut tagits på den nivå som styr mycket av vår vardag, EU nivå.

Alla barn ska ha rätt till en giftfri uppväxt. Men när leksaker på den svenska marknaden senast undersöktes fann man att flera var farliga. Sedan 2009 finns EU-regler på plats för att se till att leksaker håller en hög säkerhet och är fria från farliga ämnen. Trots detta är flera av leksakerna inom Europa idag farliga, inte minst på grund av olaglig import.

I Sverige har leksaksproducenter kommit långt. Men det importeras väldigt många leksaker, från länder där standarden är helt annorlunda. Nu kräver EU-parlamentet att EU tar fram hårdare regler på leksaker och ser till att kontrollerna på den inre marknaden blir bättre. Bland annat ska hormonstörande ämnen helt förbjudas.

Leksaker måste bli säkrare. Idag är högre nivåer till exempel tillåtna för barn över 36 månader. Det har lett till att vissa producenter påstår att leksakerna är till för barn över tre år, trots att de vänder sig till betydligt yngre barn. Så tänk på det när du köper leksaker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.