Ska du odla mer potatis i sommar?

Livsmedelsförsörjningen är en viktig del av totalförsvaret och avgörande för att vi ska vara uthålliga i krig- eller krissituation. Många av oss funderar nog på hur vi själva ska kunna bli mer självförsörjande. Odla mer, tänka mer lokalt och se över hur vi prioriterar våra inköp.

Jag är glad för att vi i Centerpartiet har varit drivande region Västerbotten. för att öka andelen lokalproducerad mat, att jobba för de gröna näringarna och därmed öka självförsörjningsgraden då det ger trygghet i orostid och skatteintäkter, men jag är inte nöjd.

Vi måste jobba ännu hårdare för att öka landets och länets självförsörjningsgrad ytterligare, medan det ännu finns någon producent kvar.

Jag är djupt oroad över om vi kommer att ha mjölk- och köttproducenter kvar i Södra Lappland då lönsamheten kraftigt försämras dagligen med rusande priser på viktiga insatsvaror som diesel, handelsgödsel och djurfoder.

Det är inte hållbart att vara smågrisuppfödare och förlora 350 kr på varje levererad gris till slakteriet. Det är inte hållbart att leverera mjölk som producerats med förlust och som tvingar bönderna att lägga ned då ingen vet hur långvarigt detta blir och att inte tillräckligt snabba insatser sätts in. Hur ska någon ung våga börja med lantbruk under dessa förutsättningar?

Centerpartiet lade redan i höstas en miljard för att stötta lantbruket, då ensamma om att inse den begynnande problematiken. Nu fortsätter vi att lägga förslag som ska göra att vi även framåt ska få se in i de kloka kornas ögon även framgent och för att vi ska kunna försörja fler när livsmedelsimporten kommer att ha problem

Även om regeringen har beslutat om ett krisstöd och Centern nationellt jobbat grammet stöd så räcker inte detta. Därför vill Centerpartiet att Region Västerbotten snarast stöttar våra lantbrukare och renskötare som producerar mat med ett temporärt verksamhetsbidrag för för att minska den ekonomiska pressen för dessa så att de får bättre förutsättningar att fortsätta sin produktion.

Hur tänker du om detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.