Lycksele lasarett är navet för sjukhusvården södra Lappland

När region Västerbotten gjort en mall för sjukvården som utgår från Umeå är det uppenbart att den inte kommer funka i södra Lappland. Det bäste vore att de gjort annorlunda; det som fungerar i glesbygd fungerar i täta städer men inte tvärtom.

När region Västerbotten organiserade om och övergick från egna enheter till länskliniker var det då tänkt att omorganisationen skulle utvärderas? Vad har blivit bättre och vad fungerar sämre? Vi undrar om det blivit bättre med de 20-30 tjänster som flyttats under åren, från Lycksele till Umeå?
Vi kan tycka att Södra Lapplands närsjukvårdsområde ska vara en egen enhet med egna beslutsvägar och egna resurser. Där besluten fattas så nära de som berörs som möjligt.
Regionen behöver ändra den organisatoriska strukturen om vi vill skapa en god och nära vård som är effektiv, som har mandat över resurserna, som är resurssnål, som samverkar och samarbetar och som ser till att medborgarna får den bästa vården så nära som möjligt.
Samarbetet och samverkan med andra sjukhus, primärvård och kommuner måste självklart fortsätta.

De strukturer som region Västerbotten byggt upp med Umeå som mall fungerar inte i Södra Lappland. Det är olika och det är skillnad på att vara stor och att vara liten.

Om regionen däremot organiserat sig utifrån hur det fungerar i Södra Lappland utifrån gleshet så hade det säkerligen fungerat bättre i hela länet.
Det som fungerar i glesbygd fungerar i täta städer men inte tvärtom. Vi kan ta övertagandet av ambulansen som ett lysande exempel på hur det inte ska fungera.

Likaså förslaget om serviceresor i egen regi som skulle slå ut små lokala taxibolag i Södra Lappland som då skulle tappa en viktig samhällsservice. Ett annat exempel är att sjukhuset själv inte får bestämma om maten till patienterna ska tillagas på plats eller skickas från annan ort.
Eller varför inte ta sommaren där lokala chefer inte har mandatet att lösa vilken ersättning som ska utgå till den enskilde medarbetaren när de ställer upp för Regionen och jobbar extra, en lösning som skulle kunna hålla nere kostnaden för hyrpersonal.
Som när barnmorskorna i Södra Lappland hade en egen lösning som inte godtogs.
Det är skillnad på att arbeta i Södra Lappland gentemot i Umeå. Både inom service och i vården måste den enskilda medarbetaren ha kompetens att hantera en mängd olika arbetsuppgifter som på ett större sjukhus är mer specialiserade. Det gör att strukturen för arbetet kommer att se olika ut men i dag organiseras vården med utgångspunkt från hur det ser ut i Umeå.
Vi kan inte ha en storstad som mall när regionen bygger upp verksamhet. En lokal styrning är bättre för patienten, för medborgaren och är mer resurseffektivt. Det är så vi i Centerpartiet vill ha det och vi kommer att göra allt vi kan för att få till en god och likvärdig vård i hela länet som bygger på att makten ska ligga så nära människorna som möjligt. För Västerbottens bästa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.