Sopor, guld eller kostnad?

Det händer en hel del då det gäller sopor och avfall. Insamling av papper tex som nu måste ske på ett särskilt sätt från hushåll. Liksom andra fraktioner som det kallas, dvs olika typer av sopor, som ska hanteras på olika sätt. Vi ligger efter många kommuner som redan infört nya sätt att hantera sopor.
Vi ska tex börja samla in matavfall som är en attraktiv sopa då det görs om till HVO, dvs drivmedel som sen går att köra bil och buss på. Kommunen har tex en egen HVO tank som används för att tanka kommunens fordon.

Vi fick information om detta på dagens kommunfullmäktigegrupp.

De containrar vi har idag kommer att försvinna och vi kommer att få andra soptunnor för att sortera där vi bor. Detta utifrån de lagändringar staten infört för att skapa ett mer hållbart samhälle. Allt detta handlar ju om att vara klimatsmarta, att på ett bättre sätt ta hand om sopor, både återvinning och för att använda sopor för att skapa energi. Det kommer dock att bli dyrare att hantera soporna framöver för oss i glesa delar av landet.

Det är inte hållbart att vi som liten inlands kommun får betala 200-300 000 kr på att samla in tidningspapper medan städerna går plus på samma uppdrag. Det handlar om att det går att sälja sopor som tidningspapper vid kusten men för oss i Södra Lappland kostar transporterna så mycket så det blir minus. Det är som så många gånger inte tänkt utifrån ett glesbygdsperspektiv. Det gagnar städerna men missgynnar små kommuner som har långt till de ställer som tar hand om sopor. Så det borde till någon sorts utjämning för att det ska bli jämlikt och rättvist över landet.

Det jobbas på med frågan på olika sätt och vi alla får nog ta oss en funderare på hur vi själva kan bidra till mindre sopor och mindre avfall. Hur tänker du kring sopor?

2 kommentarer

  1. oscar

    Komposterbart matavfall skall inte transporteras en enda meter. Avfallet skall komposteras på plats för jordförbättring hos fastighetsägaren. Att transportera avfallet till kusten för en dyr utvinningsprocess och sedan skicka tillbaka avfallet i form av drivmedel med ytterligare transportkostnader, är utan tvekan ren förlustaffär. Det behövs ingen dyr utredning för att konstatera detta, tänk själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.