En kommun fri från våld!

I det politiska uppdrag jag har i regionen har vi sett att det finns en machokultur i Södra Lappland som förminskar människors möjligheter och skapar ohälsa. Vi såg att machokulturen som framförallt präglar unga pojkar och unga män om hur en man ska och bör vara bidrar till psykisk ohälsa.

Machokulturen påverkar även unga kvinnors bild av sig själva, sina val och sin framtid. Relaterad ohälsa kan ta sig uttryck i olika typer av missbruk och självskadebeteenden. Även trycket i sociala medier är en del av det yttre trycket, hur man ska vara och bör göra, vad som är norm och vad som är ”rätt”. En känsla av underordning och pessimism sammankopplat med att bo, och bo kvar i glesbygd påverkar också många ungas vardag och framtidstro.

Hur gör vi för att ändra en machokultur som förminskar människors möjligheter, vardag och livschanser?
Vi fick i måndags en redovisning av kuratorn Olivia och polisen Louise av hur Vilhelmina kommun jobbar med våldsprevention. Vilhelmina kommun har skrivit avtal om att jobba med våldspreventivt arbete för att få en kommun fri från våld. Vilhelmina ska var en trygg och tillåtande plats för alla fylld med individuella förutsättningar. Det handlar om att öka kunskapen om vad våld är, att öka förståelsen hur normer och våld hänger ihop och hur vi alla kan agera. Var tredje kvinna och var fjärde man har varit utsatta på något sätt för allvarligt våld innan de var 18 år.

Vilhelminas utmaningar är machokultur, destruktiva normer och maskulinitet. Hårt språkbruk, våld och kränkningar. Antipluggkultur. Främlingsfientlighet. Homofobi. Psykisk ohälsa och drogproblematik.
Normer kopplat till kön fungerar som mallar som kan vara begränsande för individer men även för samhället.

Se gärna denna film som säger mycket om normer. Kära pappa _ kortfilm/Swedish en film från http://www.jakobstrom.se – Bing video

Det vanligaste våldet är mäns våld mot andra män. Det är främst män som slår, hotar, våldtar, förminskar, misshandlar och förtrycker. Den tuffa chargongen hos unga handlar om att stå upp för det som förväntas i den machokultur som råder. Killar måste ständigt anstränga sig för att vara den som det förväntas vara. Hålla tillbaka känslor och inte visa känslor då att visa känslor är att visa sig svag. Den vanligaste dödsorsaken hos män är självmord.

Det finns hopp, det går att få till en förändring. Det arbetet måste genomsyra alla verksamheter och på alla fronter.

Jämställdhet är avgörande för att nå minskat våld. Att förstå sambanden normer och genus kopplat till våld så att alla tar sitt ansvar att agera för att synliggöra när maskulina normer blir destruktiva. Tillåt inte de där skämten, de där uttrycken eller de där förminskande handlingarna du ser i din vardag. Säg ifrån! Var en aktiv samhällsskapare!

Mycket bra redovisning och en mycket viktig fråga att lyfta varje dag i var och ens vardag.
Vad kan du göra för att skapa ett mer tillåtande samhälle?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.