Föräldrar och vuxenvärlden har en hel del att ta tag i och jobba med!

Vi fick lyssna till en redovisning av hur barn och unga har det i vår kommun vid fullmäktigegruppen i måndags. De allra flesta trivs i skolan där 8% trivs dåligt i skolan och i årskurs 9 är det 17% som inte trivs i skolan. 50% säger att de mår bra eller mycket bra i årskurs 7,8 och år 2 i gymnasiet men i årskurs 9 är det färre som säger att de mår bra. Det är 24% totalt som säger att de mår dåligt eller mycket dåligt. Det är alarmerande siffror!

Då det gäller våld från närstående så handlar det om fysiskt, psykiskt, materiellt, sexuellt eller socialt våld. Där är det nästan 12 % i högstadiet och nästan 6% i gymnasiet som upplever att de utsatts för våld. Det är långt mycket högre siffror då det gäller utsatthet av annan ej närstående person. Alltså verkligt höga siffror. Dock är det få som upplevt sig hotade och känt sig rädda.
Då det gäller otrygghet på kvällstid på gator och torg så är de mellan 13 och 36 5 som upplevt otrygghet.

Då det gäller alkohol så är det 16 % i årskurs 7 och 28% i årskurs 9 som dricker alkohol någon gång/varje helg eller oftare. Idag pågår ett arbete som heter Bås grönt, som går ut på att få unga att avstå alkohol. Pojkarna dricker mest. I gymnasiet är det 30% som konsumerar alkohol.

Nästan 18% av unga i årskurs 8 har åkt med en berusad förare på/i ett motorfordon. Det är skrämmande. Det är 10 % som uppger att de själva kört berusade av alla unga i högstadier och mer än 15% i årskurs 9.
Hur är det möjligt? Kör de Epa onykter? Det här är en fråga vi vuxna måste lyfta med barn och ungdomar.

27% i årskurs 2 på gymnasiet uppger att de åkt med en berusad förare. Det är både med föräldrar, syskon, annan vuxen, kompis eller annan person de åkt med. Det är ofta alkohol i de epor som kör runt. Många föräldrar tror att när de barnen har en epa så kan man känna sig trygg. Men så är det inte, det är ändå stor risk för alkoholanvändning.

Narkotika gick ner efter 2019 men nu igen ökar siffrorna. Många känner till och många har erbjudits.

Föräldrar och vuxenvärlden har en hel del att ta tag i och jobba med!

Hela rapporten kommer att finnas att läsa på Vilhelmina.se Men ligger inte ute än. Du kan läsa tidigare rapporter här:

En kommentar

  1. Jörgen K

    Vad som ger ungarna förutsättningar mäts i hur avgångsbetygen från grundskolan utvecklar sig.
    Hur har det fungerat och förändrats under de låt oss säga sista 20 åren?
    Antal elever med icke godkända ämnen, ofullständiga betyg och icke behöriga till gymnasieskolan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.