Funktionshindrade ska inte straffas

Det är en självklarhet att alla med funktionshinder ska ges möjligheten till ett aktivt liv och deltagande i samhället. I Vilhelmina har vi många unga med olika typer av funktionshinder där samhället inte har ställt upp fullt ut. Utvecklingen gått åt fel håll de senaste åren. Rätten till personlig assistens har försvagats och politiken på andra områden har släpat efter. Centerpartiet lanserar därför ett funktionshindermanifest, med 29 konkreta förslag för att underlätta livet för människor med olika funktionshinder.

För att se till att människor kan leva det liv man vill krävs omtag inom frågor som skola, sjukvård, jämställdhet, arbetsmarknad och assistens. I vårt funktionhindermanifest samlar vi vår politik som skulle underlätta livet för människor med olika funktionshinder.

Centerpartiet vill bland annat att staten tar över ansvaret för personlig assistens, och att rätten till fritidshjälpmedel och färdtjänst säkras. Färdtjänst är verkligt viktigt i glesbygd där kollektivtrafik inte finns. Under de senaste åren har rätten till den här sorts stöd kraftigt försämrats. Bättre stöd krävs också i skolan och på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten bland människor med funktionshinder är alldeles för hög. Staten, regioner, kommuner och näringslivet måste samarbeta för att sänka trösklarna och arbeta mer aktivt med inkludering. Men det handlar också om att skolan ska möta elevers behov bättre så att man har en god utbildning med sig ut i arbetslivet.

Läs mer om alla våra förslag i funktionshindermanifestet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.