Som c-politik har varit och fortsätter vara, för landsbygdens bästa!

Idag har vi presenterat ett landsbygdsprogram där vi lyfter några av de viktigaste punkterna för landsbygden. Igår lyfte vi att de som har studielån ska få avskriva dem om de bosätter sig i en glesbygdskommun. Idag fortsätter vi rulla fram fler förslag för landsbygdens bästa.

Jag tycker det är kul att flera av de frågor som vi drivit på när det gäller landsbygd nu även drivs på av andra partier. Det är bra, ju fler som fattat dess bättre. Vi har ju dessa frågor i venerna och har genomtänkta och diskuterade förslag att lägga fram. Så det som presenteras nu är mycket av gammal skåpmat, traditionell centerpolitik och bra grejer för landsbygden. Precis som centerpolitik har varit och fortsätter vara, för landsbygdens bästa!

Här är några av de grejer som presenterades idag:

Stärk polisnärvaron i hela landet
Centerpartiet vi särskilt satsa en lokalpolismiljard över den kommande mandatperioden på att återöppna stängda polisstationer och på stärkt polisnärvaro i hela landet.

En miljard extra på bredband och bättre mobiltäckning
Centerpartiet vill inrätta en statlig mobiltäckningsmiljard. God mobiltäckning och tillgång till bredband är helt avgörande för landsbygdens fortsatta utveckling och nu måste staten ta ansvar.

Ersätt strandskyddet med stärkt lokal makt att peka ut särskilda skyddsvärda områden
Den strandskyddsreform som Centerpartiet förhandlade fram inom Januariavtalet hade inneburit de mest långtgående förenklingsförslagen sedan strandskyddet infördes. Att reformen stoppades är förödande för svensk landsbygdsutveckling. Därför kommer Centerpartiet återigen gå till val på att förändra strandskyddet.

Inför gårdsförsäljning
Sverige är idag det enda landet i EU där gårdsförsäljning av vin och öl inte är tillåtet. Därför vill vi gå fram och tillåta gårdsförsäljning.

En jämlik vård i hela landet
Alla i hela landet ska kunna veta att den bästa tänkbara vården finns nära när vi behöver den. Därför går vi fram med ett antal satsningar för att trygga vården i hela landet, exempelvis genom att underlätta för mindre vårdcentraler på landsbygden och satsa på ambulansen, inklusive ambulanshelikoptrar.

En fungerande infrastruktur med satsningar på enskilda vägar och tåg
För Centerpartiet är det självklart att staten ska ta ett större ansvar för att finansiera god infrastruktur på landsbygden. Vi vill därför satsa på att öka underhållet av de enskilda vägarna, inklusive insatser för att förbättra snöröjningen. Vi vill också införa ett statsbidrag för att upprusta kommunal vägbelysning.
Samtidigt behöver vi kraftigt förstärka järnvägsunderhållet. En del av dessa resurser måste också styras mot lokala banor på landsbygden, som fyller en viktig funktion för såväl arbetspendlare som godstransporter. Som inlandsbanan.

Bättre laddinfrastruktur utan vita fläckar
Trots att utbyggnaden av laddinfrastruktur har gått snabbt finns det fortfarande ”vita fläckar” kvar. Trafikverkets mål var att det skulle finnas en snabbladdningsstation var tionde mil längs alla de stora vägarna i landet, men fortfarande saknas det på cirka 15 platser. Centerpartiet vill därför satsa ytterligare resurser för att förbättra laddinfrastrukturen i gles- och landsbygd och göra det möjligt att få stöd också för driften av snabbladdningsstationer på lands- och glesbygd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.