En prischock på el!

Hur har du det med bostaden? Har du energieffektiviserat ditt hus? Har du treglasfönster, tilläggs-isolerat? Installerat värmepump, jordvärme, bergvärme? Eller sitter du där med direktverkande elelement och tvåglasfönster?

Vi i norr har under flera årtionden isolerat, energieffektiviserat och installerat nya energismarta lösningar. Det är något fler i vårt land måste göra
Vi behöver en energipolitik som ökar tillgången på grön el samtidigt som hushållen kan ställa om.
Det ser mörkt ut för Skåningarna inför vintern då elpriserna förväntas öka rejält utifrån kriget i Europa. Putin stänger ner den gas som många europeiska länder är beroende av. Det gör att elpriserna i Europa ökar och då hänger vi med. Många hushåll riskerar att få kraftigt ökade elpriser i vinter, mest i södra delen av landet.

För att stoppa utvecklingen måste vi minska beroendet av fossil energi och rysk gas samtidigt som vi ökar vår svenska elproduktion rejält de kommande åren. Men det behövs också åtgärder här och nu, för att barnfamiljer och hushåll ska kunna få vardagen att gå ihop i vinter.

Vi i norra Sverige kan inte leverera energin söderöver då vi behöver allt det som produceras i norr till den gröna omställningen. Fossilfritt stål kräver stora mängder energi tex liksom batteritillverkning och annan produktion inom grön energi. Det behöver mer än dubbelt så mycket energi i norr som vi producerar idag så väen här måste vi bygga ut energiproduktionen. Det behövs mer förnybar och klimatsmart el. Vi vill därför öka den svenska elproduktionen med 50TWh redan nästa mandatperiod, vilket innebär en 30-procentig ökning. För det måste gå fort.

Vi vill att Svenska kraftnät använder sitt överskott till att köpa upp kraft där det är dyrt, för att på så sätt snabbare sänka priset för hushållen. Läs mer om detta på centerpartiet.se

Hur tänker du kring el? har du effektiviserat dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.