Nu har väl Ebba fått hybris …

Kd använder gärna ord som hjärtlandet, som relaterar till Heartland som vi hört Trump använda. Men vad har de då gjort för att gynna landsbygden? När KD fick igenom sin budget, tillsammans med M och SD, var den tom på satsningar på landsbygden. En bensinskattesänkning på 50 öre var allt. I Centerpartiets budget fanns över 10 miljarder till vägar, bredband, jordbruk, mackar och nära vård på landsbygden. Och när det gäller skogen är hon rent ute och cyklar.

När Per Bolund och Ebba Bush debatterar skog så känns det som om hon kopierat Peter Helanders prat i riksdagsdebatterna. Hon använder många av de argument och ordalydelser han haft i debatter i riksdagen men byter ut partibeteckningarna.

Plötsligt hör jag hur Ebba säger att MP och C under åtta år motarbetat skogsägare! Jag tänker att det var väl en felsägning och att hon menar MP och S eftersom det är de som suttit i regeringen i åtta år. I riksdagen driver C och M i princip samma linje i skogsfrågorna och KD hänger på och stödjer den linjen vilket jag är glad över. Sen säger Ebba att hon menar att 6 av 8 partier kan göra upp om skogspolitiken men att C och MP inte ska diktera villkoren. Menar Ebba att KD ska göra upp med S, V och L i skogspolitiken? Har de helt vänt riktning?

I riksdagen så finns det en trojka av V, MP och L som hamnar på samma position i skog och jaktfrågor. S har varit bundna av samarbetet med MP och hamnat i lägen som de inte själva tycker om. När MP hoppade av regeringen lyftes också en kvarnsten från halsen på S. I skogs och jaktfrågor så har C, M och KD hela tiden hittat gemensamma ståndpunkter som sedan fått stöd av SD och ibland S.

Centerpartiet har förhandlat fram en ny lagstiftning om stärkt äganderätt med regeringen. MP ville inte se denna lagstiftning men eftersom det var en uppgörelse i JA så stod S upp för de överenskommelser som gjorts. Denna lagstiftning släppte KD, M och SD igenom eftersom man inte vågade gå emot skogsnäringens uttryckliga önska om att detta måste genomföras.

Strandskyddslagstiftningen var likadan även om C gärna hade velat se ännu mer långtgående lättnader i strandskyddet. I riksdagen uppstod dock det märkliga att V aviserade att man skulle rösta nej till lättnader i strandskyddslagstiftningen. Då hängde också M, KD och SD på detta men med omvända argument. C försökte få sina kollegor i utskottet att rösta för det som de tycker är bra och stryk det de ogillar. Då skulle vi åtminstone komma några steg framåt.

Men icke! KD, M och SD gjorde ändå upp med V och röstade ner lättnader i strandskyddet. Det är nog så att det kom för nära valet och då blir politisk taktik viktigare än vad som är bäst för landsbygden.

Så i valtider kan a bli ett B och ett B blir ett A. Men är det rätt mot väljarna?

Här är nåra av de grejer vi i C driver:

• Dyra, krångliga och innovationshämmande regelverk ligger som en våt filt över delar av landsbygden. Vi ska rensa upp bland överflödiga regler och byråkrati.

• Strandskyddet ska reformeras så att det blir lättare att bygga och bo på landsbygden. Det är dags att ge landsbygdsborna mer självbestämmande över sin egen mark, och genom regelförenklingar göra det enklare att bygga och bo på landsbygden.

• Det är orimligt att lokala producenter av alkoholhaltiga drycker inte kan sälja sina produkter till besökare. Tillåt gårdsförsäljning av alkohol för att stärka besöksnäringen och utveckla landsbygden.

• Sverige behöver ett ännu mer konkurrenskraftigt jordbruk. En långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning med ökad försörjningstrygghet och ökad matproduktion kräver regelförenklingar och skattesänkningar, inklusive ett kraftfullt jordbruksavdrag och en biodrivmedelspremie som gör det hållbara lantbruket mer lönsamt. Skapa snabba, billiga och pålitliga kommunikationer i hela landet

• Vi vill rusta upp regionala järnvägar, bygga nya stambanor från norr till söder, höja standarden på det nationella stambanenätet i hela landet och storsatsa på morgondagens tågtrafik – för klimatets och landsbygdens bästa.

• Landsbygden behöver bättre vägar och bättre tillgång till cykelvägar. Vi vill rusta upp vägarna, göra dem mer trafiksäkra för alla trafikanter, förbättra belysningen, vägunderhållet året runt och bygga fler laddstolpar och snabbladdare i hela landet.

• Det regionala flyget håller ihop Sverige. Flyginfrastrukturen ska fungera i hela landet. Vi vill säkerställa att de regionala flygplatserna står redo med rätt infrastruktur när elflyget utvecklas i snabb takt.

• Alla ska ha tillgång till bredband, mobiltelefoni och surf i hela landet. Vi vill fortsätta bygga ut bredbandet och stärka mobiltäckningen i hela landet, inklusive på tågen.

• Det reformerade reseavdraget måste i större utsträckning kompensera för de kostnader som följer med de långa avstånden på landsbygden. Landsbygden ska få sin rättvisa andel av offentlig service och intäkter

• Offentlig service ska vara nära och pålitlig i hela landet. Alla ska ha en trygg polisnärvaro, en likvärdig skola och en trygg och nära vård och omsorg – oavsett var de bor. 12

• Den som bor på landsbygden men betalar för sådant som det offentliga står för i tätort ska bli kompenserad. Därför vill vi införa ett avdrag för avgifterna till väg-, brygg- och bredbandssamfälligheter.

• Den gröna omställningen kräver lokal förankring. Den som bor eller äger mark nära ett vindkraftverk ska kunna få ersättning. Mer av värdet som skapas från naturresurser – exempelvis vindkraft, vattenkraft och gruvor – ska stanna kvar lokalt.

• Statliga myndigheter måste samverka och arbeta marksnålt när man tar ny mark i anspråk för väg, tåg, el, etcetera. Likaså ska ersättning för ianspråktagen mark ersättas till avsevärt större belopp än idag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.