Jämställdhet när barn, ensamstående och barnskötare lyfts

idag presenterar vi ett lyft för barnskötare, vi vill satsa mer på förskolan och det viktiga jobb som förskolelärare och barnskötare gör. Vi vill också se till att ensamstående kvinnor som ensamma tar ansvar för barnen ska ha mer i plånboken. Konkreta jämställdhetssatsningar som kostar 6 miljarder för de kommande åren och som syftar till ett mer jämställt samhälle. Vi presenterar också en bonus till de föräldrar som delar på föräldradagarna med 50 000 kr.

Satsningar för en mer jämställd vardag
Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Vi är på många områden ett föredöme för andra. Vårt samhällsbygge har genom historien hittat vägar för att öka inkludering, ge män och kvinnor, pojkar och flickor, samma möjligheter, bära samma förväntningar och få samma chanser att nå sina drömmar.

Så här beskrivs dagens nyhet på Centerpartiets sida.

För att nå dit måste vi jobba brett, se till vad som skapar en mer jämställd vardag för alla, i hela landet. Öka den ekonomiska jämställdheten, se till att utjämna löneskillnader och ekonomisk trygghet. Skapa ett mer jämställt arbetsliv, där du ges samma möjlighet att utvecklas, ta mer ansvar och känna dig tryggare och friare på jobbet. Och låta fler, inte minst kvinnor, känna att vardagspusslet går ihop, att exempelvis förskola, skola och fritids finns där, både för att ge våra barn kunskap och trygghet, men också för att vara den länk som får vardag och jobb att gå ihop.

Inför en jämställdhetsbonus
Det är när kvinnor får barn som den stora löneskillnaden mellan kvinnor och män tar fart. Femton år efter det första barnets födelse har inkomstskillnaden mellan pappan och mamman i genomsnitt ökat med hela 32 procentenheter.
En av orsakerna till kvinnors lägre anknytning till arbetsmarknad och lönetapp är att kvinnor tar ut större delen av föräldraledigheten. I dag tar männen ut ungefär 30 procent av de betalda dagarna, men i stor utsträckning på deltid, sommartid och utspritt över flera år.
Centerpartiet föreslår att de föräldrapar med gemensam vårdnad som delat jämställt under de första 18 månaderna (minst 40/60) ska få en skattefri jämställdhetsbonus på 50 000kr, dvs 25 000kr till vardera vårdnadshavaren. Det motsvarar en tredubbling av den tidigare jämställdhetsbonusen och har en enklare konstruktion.

Kunskapslyft i förskolan
Varje barn ska ha samma rätt till utbildning och utveckling. De barn som gynnas mest av en god förskola är de barn som har de svåraste förutsättningarna. En bra förskola utjämnar livschanser och ger fler barn, särskilt de som kommer från hem utan studievana eller vars föräldrar inte behärskar det svenska språket, bättre förutsättningar att klara målen i skolan.
Det innebär även en investering i några av våra mest kvinnodominerande yrken. Idag är 96 procent av alla förskollärare och 91 procent av alla barnskötare kvinnor. Genom att ge pedagogerna i förskolan fler utbildade kollegor och ge alla möjligheten till kompetensutveckling kan arbetsmiljön förbättras och fler orka ett helt arbetsliv.
Centerpartiet föreslår ett kunskapslyft på 150 miljoner årligen på kompetenshöjande insatser i förskolan. Vi vill att Skolverket får i uppdrag att se hur redan utredda förslag om att stärka förskolans personal kan tas vidare för att höja attraktiviteten för dessa viktiga yrkesgrupper i förskolan och för att möta personalbristen både på kort och lång sikt. Det handlar bla om enklare att utbilda sig till förskollärare, enhetlig och förstärkt barnskötarutbildning, en karriärreform för förskollärare och förstärkt kompetens om barns andraspråkutveckling.

Höjt underhållsstöd
Underhållstöd betalas ut av Försäkringskassan till en ensamstående förälder som inte får tillräckligt underhållsbidrag av barnets andra förälder. Ungefär 145 000 föräldrar tog emot underhållsstöd 2021, varav drygt 80% var kvinnor.
När föräldrar själva kommer överens om underhållsbidrag är tanken att beloppet kontinuerligt ska revideras för att följa prisutvecklingen. Underhållstödet däremot indexeras inte automatiskt utifrån prisökningarna, utan fastställs i kronor. Bidraget är därtill ofta lägre än vad särlevande föräldrar som själva delar upp underhållet kommer överens om. En höjning av underhållsstödet gynnar redan ekonomiskt utsatta kvinnor. Centerpartiet föreslår att underhållsstödet höjs med 300 kronor per månad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.