Samma trygghet oavsett var i landet du bor

Det är viktigt att människor runt om i landet kan känna sig trygga och säkra. Människors rätt till skydd och säkerhet när olyckan är framme ska vara självklar också på landsbygd och i glesbygd. Så är det inte alltid i dag.
Verkligheten för oss som bor och vistas i glesbygd är att det kan vara långt till ambulans när olyckan är framme. Tid är en avgörande faktor för att rädda liv.

Enligt Svenska rådet för hjärt- och lungräddning rapporteras varje år cirka 5 000 fall av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus från ambulanssjukvården i Sverige och cirka 500 människor räddas till livet efter plötsligt oväntade hjärtstopp utanför sjukhus. Plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst. Det kan vara en familjemedlem, en kollega, en medmänniska på gatan eller en nära vän, ung som gammal. För varje minut som går utan start av HLR minskar möjligheten att överleva. Efter fem minuter börjar kroppen och hjärnan få obotliga skador av den syrebrist. Efter cirka femton minuter är döden nästan oundviklig. Liv räddas om vi är förberedda och tillgång till hjärtstartare och personer med kunskap om hjärt- och lungräddning finns överallt där människor bor, även i glesbygd.

Vi lever i en verklighet där det kan ta lång tid för ambulansen kommer fram. Är ambulansen redan ute på uppdrag blir väntetiden ännu längre. När tid är avgörande behöver vi tryggare lösningar för att samhället ska bli tryggare. För oss i Centerpartiet är det en självklarhet att alla i hela landet ska kunna känna den trygghet det innebär att veta att hjälpen finns där och snabbt kan komma om man behöver den.

Vi lyfter här exemplet med hjärtstopp. Det är en viktig trygghetsfråga var närmaste hjärtstartare finns. Hjärtstartare räddar liv. För att hjärtstartaren ska hittas när den behövs behöver alla aktörer i samhället behöver vara duktiga på att registrera sina hjärtstartare i SOS Hjärtstartarregiste. Hjärtstartarregistret visar att det finns områden i landet där det är långt till närmsta hjärtstartare. Något vi inte är särskilt förvånade över, men tycker är mycket allvarligt.

Centerpartiet är teknikpositiva. Med drönare skulle räddningstjänsten kunna sända ut hjärtstartare, för att öka tillgången på glesbebygda platser. Drönare har blivit ett allt viktigare verktyg för räddningstjänsten att använda under insatser. Men i dag krävs tung byråkrati och dyra abonnemang för att räddningstjänsten ska få använda drönare, något som mindre räddningstjänster inte alltid mäktar med eller har råd med. Vi vill göra det enklare för räddningstjänsten att använda denna typ av teknik för att kunna rädda fler liv.

På landsbygden är vi vana att hugga i och hjälpas åt. Tills vi fått till de förändringar som krävs för att befintlig teknik ska kunna användas på ett enklare sätt behöver vi hjälpas åt. Vi uppmuntrar gärna företag, bygdegårdsföreningar och andra aktörer att utrusta arbetsplatser, byastugor och andra platser som finns nära människor att skaffa och registrera hjärtstartare.

Tillsammans för landsbygdens bästa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.