Det mesta är ändå ogjort!

Södra Lappland går före på så många sätt då det gäller hur vi får saker och ting att fungera kring människor som inom vården. WHO har utnämnt södra Lappland som ett område de tittar lite extra på då vi ligger i framkant då det gäller att utveckla vården.
Idag har vi debatterat årsredovisningen för region Västerbotten där jag lyfter jämställdheten eller snarare brist på arbete för jämställdhet i regionens årsredovisning.
För några år sedan gav OECD ut en rapport som handlar om Norra Europas möjligheter för framtiden, tillväxt och grön omställning, ”OECD Territorial Reviews Northern Sparsely Populated Areas”. I rapporten framgår bland annat vikten av att hantera demografin, globaliseringen, klimatförändringarna och den sociala sammanhållningen i Norra Sverige.

Project Drawndown är ett forum som också tittar nyfiket på Norra Sverige och letar efter lösningar för en hållbar framtid. I projektet har de 100 bästa lösningarna på klimatfrågorna sammanställts och delats upp i fyra grupper. Föga förvånande för vissa och kanske överraskande för andra är att en av dessa grupper är ”Förstärkning av kvinnors inflytande”.

Sjukstugorna i Södra Lappland belastas när BB i Lycksele är stängt. De gör allt de kan för att skapa trygghet för familjer som väntar barn. Men regionen skulle kunna göra mer för att underlätta för människor att slippa resa för de kontroller en nyfödd bäbis ska gå igenom. Det måste vi göra nåt åt!

Vi vet att det finns skillnader mellan den vård som kvinnor och män får. Kvinnor underbehandlas jämfört med män vid hjärtsjukdom, stroke, diabetes och benskörhet. Män får dyrare mediciner och hjälpmedel som till exempel rullstolar. Information vid cancerbesked kan också skilja sig åt. Regionen måste därför göra mer för att vården ska bli jämställd och rättvis på riktigt och ta fram indikatorer som verkligen mäter om vi har en jämlik och jämställd vård, om vi kan nå målet om att vara det barnvänligaste länet och en attraktiv och jämställd region.

Det mesta är ändå ogjort som min morfar Hjalmar sa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.