Samers hälsa

För tre år sedan lade jag en motion i regionfullmäktige om en digital tjänst för samers hälsa. En motion som ledde till att region Västerbotten tecknade avtal med Samiskt nationellt kompetenscenter för psykisk hälsa i Nordnorge, SANKS, för att samer i vårt län skulle kunna söka vård där. SANKS har samisk språk -och kulturkompetens vilket vi inte kan erbjuda i Västerbotten ännu.

Detta som ett sätt att nå målen i den Strategi region Västerbotten antog i februari 2020. Strategin slår fast att ”God och nära vård med utgångspunkten att organisera vården utifrån befolkningens och patienternas behov, behöver inkludera även det samiska folkets behov i det kommande arbetet. Det kan handla om flexibla öppettider, digitala möjligheter och kontaktmöjligheter, men även om att stärka förtroende och trygghet genom samisk kulturförståelse. Digitala lösningar kan anpassas efter samiska behov. För samer i renskötseln kan det underlätta att slippa resa till närmaste vård-/ hälsocentral och istället få träffa vårdpersonalen via digital teknik.”

Samer är ett urfolk i Sverige, och har därför speciella kulturella rättigheter. Rättigheter som även har betydelse för hälso- och sjukvården. För att kunna ge en vård på lika villkor för det samiska folket krävs kunskaper om samer. Många av de problem som samer upplever i mötet med vården har sin grund i Sveriges koloniala historia. Historiska händelser har betydelse för samer som lever idag. En historia som till stora delar inte är berättad och som behöver synliggöras.

Målet är alltså att vården blir mer tillgänglig, att samer känner sig förstådda när de söker vård, att de renskötande samer som flyttar mellan olika geografier får ökade möjligheter med en fast vårdkontakt som finns oavsett vart de befinner sig i renskötselåret. En god och nära vård tillgänglig för alla samer.

I dag debatterades detta då jag ställt en interpellation i regionfullmäktige där jag frågar:

Hur har arbetet gått? Har resultatet av avtalet utvärderats?

Jag fick ett väldigt bra svar, ett gediget arbete som jobbar från flera perspektiv och från olika håll, både från akademin och från praktisk vardag. Jag och jag tror hela fullmäktige var imponerade av det gedigna arbete som gjorts och som görs. Jag är förvånad att allt detta rymts inom den halvtid som den ansvariga i regionen har som tjänst.

Tips är att ni går in på www.samiskhalsa.se där du kan gå en liten kurs för kulturförståelse. Ett enkelt sätt att lära sig mer om samers historia och den kolonisation vi i Södra Lappland varit del i.

Eller på deras facebooksida Sök på Kunskapsnätverket för samisk hälsa.

Har du tankar kring detta eller funderingar, hör av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.