BB i Norge fungerar, varför inte hos oss?

I veckan är jag och BB nätverket inom Centerpartiet på en studieresa till Tynset i Norge för att se hur de kan få förlossningsvård att fungera i glesbygd. Hör får dumans oredigerade anteckningar från dagens besök med sjukhusdirektören. Hör gärna av dig om du vill veta mera och kolla gärna in livesändningarna på min facebook så får du veta guldkornen. Du hittar den hör:

Studiebesök Tynset sjukehus
Arne, Stein och Oddbjörn Öien
Sykehus Innland Tynset
ca 25000 invånare i sitt sjukhusområde, i Tynset kommune bor ca 5000 invånare. Specialiserade på knä och höftoperationer. Har 23000 invånare i sitt upptagningsområde, 220 anställda och är ett akutsjukhus och har en jordemorstyrd födelsestue, dvs en barnmorskebesök förlossningsavdelning.
De har två barnmorskor anställda på beredskap och personal har jour i hemmet. Ca ca sex anställa barnmorskor. Hjemmevakt!

De har dygnetruntverksamhet och opererar dygnet runt. Ortopedi, plastikkirurgi främst hudöverskott vid viktminskning, samarbetar med Jämtland Härjedalen och opererar patienter från den sidan av gränsen. Har en kirurg som har generell kompetens. Har inte specialister i kirurgi för allt men har en generell kunskap för de vanligaste typen av kirurgi.
De har formaliserat vad de kan klara av och har selekterade kriterier för vad de ska klara av. De har själva bestämt vad de ska göra och vad de ska skicka till andra sjukhus.
Viktigt med generalister vid små sjukhus, specialister kan finnas vid stora sjukhus.
Röntgen finns dygnet runt. De har en radiolog på plats som har planlagt schema men kan jobba intensiva jourveckor.
(Kirurgin specialiseras vilket försvårar för små sjukhus. )

Dalarna samarbetar liksom vi samarbetar med SANKS, norsk samisk center för psykisk hälsa

De har primärvård och specialistvård där primärvården ligger under kommunerna och specialistsjukvården sköts av hälsoregioner och så finns det privat vård. Det pendlar mellan vilka som har majoritet hur stor del av vården som utförs av de privata.

De har en sjuksköterskeutbildning som är decentraliserad. Det är det viktigaste för att de ska klara framtiden. Att mobilisera arbetskraftsreserven lokalt är viktigt. De får utbilda sig inom sin anställning på plats i Tynset.

Sjukhusen i innlannet har ca 9000 anställda på flera enheter, akutsjukhus, psykiatri, bup, specialister, rehab etc där det mesta ligger i de täta delarna runt Hamar, Lillehammer och Tynset ligger i de glesa delarna i norr. Inbegriper 42 kommuner och ca 338 000 invånare totalt med en budget på 232 miljoner nkr.

Samarbete med kommunernas hemsjukvård. Stort ansvar för kommunen för de äldre. Kommunen har ett eget akutteamet för de som inte ska in till sjukhuset. Kommunerna har korttidsplatser och avtalat om två platser vid sjukhuset för fem kommuner.
Varje kommun ska ha en jordemoder, det är svårt då befolkningen är liten så sjukhuset rekryterade jordemödrar som kommunerna står för. Kommunen har ansvaret för mödravården och köper den av sjukhuset likväl som eftervården. Själva förlossningsvården ansvarar sjukhuset för.

Födestua
Jordemorstyrd sedan 1997. Skärpa selekteringskriterier från 2009. Samarbetar med kommunerna.
Staten styrde mot att kirurger inte skulle vara gynekologer, dvs att gynekologi krävdes vid sjukhus för kejsarsnitt. En födestua kräver inte gynekologi. De ska inte ha en beredskap för kejsarsnitt.
Klara direktiv för hur de ska selektera patienterna. De som måste till större sjukhus har
Knutna till kvinnokliniken och har forskning och akademiska aktiviteter.
De har få förlossningar i transporter.
Sedan 1997 har de fått göra akuta kejsarsnitt. Då går den generella kirurgen in.
De har måna med erfarenhet av tjänst i u-länder vilket gör att de är generalister. De har få exempel på där de flugit in gynnekologer och blod.

Hälsotjänster måste förstå att naturen är naturen. Det kan hända saker som inget kunnat förutse.
Det finns en politisk vilja att ha förlossningsvård i hela landet. En person som vill föda här där går det bra. Personalen måste vilja jobba här och ta det ansvaret som det är. Poängen är att hålla tilltron till att det går bra. Alla jordemödrar jobbar varje år på de stora sjukhuset. För att etablera relationer, hålla kompetensen uppe och kunna höra av sig för konsultation. Många av dem är fårbönder och kan födslar från jordbruket. De tillhör regionen de bor här och de tar ansvar för att andra ska kunna bo här. De är våra egna!

Har ca 50 födslar per år. Befolkningstalet håller en stabil nivå. Det som gjorde skillnad är selekteringskraven som ändrades 2009, då slutade de ta emot förstagångsfödslar ochkriterierna skärptes. Då missade de från 100 per år till 60 per år. Skulle de ta emot alla som ska föda skulle de ta emot hur 140.

Om det krävs hjälpmedel vid första födseln så måste de till större sjukhus vid nästa födsel. Ett kriterium är: Om en inte vill föda här så får de inte föda här.
Men födestuan för mer än förlossning, de är mycket innan och efter födseln. Ca 50 förlossningar och 250 personer i övrigt Det är fem gånger mer tid som läggs på övrigt än för tid på förlossning.

De som föder är inne ca fyra dygn vid födestua. För att skapa trygghet och en trygg relation med familjen samt få amning att fungera. Stora sjukhus skriver ut till födestuan för att skapa en sammanhållen vårdkedja.

Finns en födestua som lyckats i Norge, de övriga har fallit på att de krävt akutkirurgi på plats med gynekologikompetens. Där har de fallit.
Att Födslar är en normal process, den kulturen här har gett framgången.
Modellen är lokalt knuten och är uppmärksammad. Den bygger på lokalsamhällets tillhörighet.
De har inte högre lön än andra de som jobbar som jordemor.

De finns fyra födestuer till men de ligger inte på sykehus.

Paul Öian Tromsö forskat på tranpostfödslar i Norge.

Kompetensförsörjning
Tynset modellen är en arbetstidsmodell för överläkare som togs fram under 90 talet då en konflikt mellan läkare och ledning drev på.
Två veckor på 3-4 veckor. De jobbade två veckor i sträck och sen lediga i fyra veckor där de skulle vara tillgängliga. Alla överläkare jobbar så idag. Jobbar en halvtid så jobbar en en vecka av sex. De har inga rekryteringsproblemen utan läkare vill jobba här. Vuxna specialister med vuxna barn som inte vill forska vill jobba så. De har flera team som jobbar såhär tex inom plastikkirurgin. De får jobba med patienterna och administrationen görs av andra.
Att kunna ta lokala beslut är ett av de mest attraktiva delarna för att rekrytera läkare och annan personal. Utvecklingen i Tynset sykehus har berott på lokal ledning. De har förändrat utbudet utifrån de kompetenser de har tillgång till.
De har fritt sykehus valt i Norge så medborgarna väljer sjukhus själva.

Arbetsmiljölagen accepterar en genomsnittlig arbetstid upp till 60 timmar per vecka. Läkarföreningen har involverats i framtagandet av detta. Viktigt att inte ta livet av de som jobbar, de måste få sova och de måste stryka operationer om det varit mycket akut.

Stark vi känsla
Anpassningar, små sjukhus måste förändra sig efter behoven och ledas lokalt
Tynset modellen säkerställer läkartidningen
Kvalitet
Ekonomi
Lokal sjuksköterskeutbildning
Avstånd
Folkets och politikens vilja

De har bäst betyg ilandet av patienterna.
Många återvänder hem då de ser tryggheten med sjukhuset.

När staten privatiserade vården så blev ekonomin annorlunda. Det går inte att gå med underskott idag. De har kunnat effektivisera och ändra verksamheten tidigare. Idag är de effektiviserade som gör att de inte kan krympa mer. Det gäller att hålla nivån och ekonomin. Det går inte att gå i underskott. Investeringar måste ske inom budget. En verkligt stor investering måste beslutas om både i regionen och nationellt. Regionen har mycket att säga till om även om staten betalar. Sjukhusregionerna är statens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.