I Norge kan en både föda barn och åka tåg!

Ett BB-nätverk har startats för medlemmar i Centerpartiet som vill engagera sig och driva på politiken. Detta då vi ser kvinnor, barn och familjer drabbas av nedmontering av kvinnosjukvård och stängning av BB runt om i landet. Det är fullständigt oacceptabelt och vi i nätverket vill göra det vi kan för att motverka denna trend.

Några av oss i nätverket har varit på besök i Tynset i Norge för att lära oss mer om hur det fungerar i ett land där man tycker att hela landet ska leva och växa. Vi har mycket att lära och inspireras av vad gäller norsk sjukvård. Två av de absolut viktigaste medskicken från sjukhusdirektören Oddbjørn Øien i Tynset för att driva ett mindre sjukhus i inlandet var:
1.) Lokalt ledarskap och mandat på varje sjukhus är avgörande.
2.) Den politiska viljan krävs och är fullständigt nödvändig.

De har där en barnmorskeledd förlossningsklinik, en Födestua sedan 1997.
En födestua kräver inte gynekologi. De ska inte ha en beredskap för kejsarsnitt.
De har klara direktiv för hur de ska selektera patienterna och sedan de startade frö 26 år sedan har de haft fem akuta kejsarsnitt som sjukhusets generella kirurgen klivit in.
Alla jordemödrar jobbar varje år på de stora sjukhusen. För att etablera relationer, hålla kompetensen uppe och kunna höra av sig för konsultation.
De som jobbar på sjukhuset tillhör regionen, de bor där och de tar ansvar för att andra ska kunna bo där. En stor skillnad jämfört med Sverige, är att här stannar mammorna kvar på BB tills amningen kommit igång, ett snitt på fyra dygn. Detta med flera syften; att skapa trygga familjer, att etablera relationer med familjen och att motverka problem för mamman efter förlossningen i form av förlossningsskador.

Vi besökte även Norsk Helsearkiv i Tynset och träffade chefen Bjørn Børresen . En toppmodern anläggning, med otrolig bredd bland kompetenserna, lokaliserad till Norges landsbygd. Här decentraliserar man statliga arbetstillfällen på riktigt. Det viktigaste argumentet för dem var att det krävs en kultur av att utbildning och kompetens är viktig för att skapa ett hållbart samhälle. Då måste det även finnas yrken där det krävs hög kometens.

Därefter besökte vi Tynset Kommune och träffade där Komunaldirektør Erling Strålberg. Han berättade om vikten av Tynset Sykehus, vad det betyder för människors trygghet, livskvalité och möjlighet att leva och verka på landsbygden i Norge. Kommunen Tynset och omkringliggande kommuner är väldigt stolta och tacksamma för sitt sjukhus. Kommundirektören poängterade flertalet gånger att när det gäller sjukhuset så ställer alla kommuner upp mangrant, vars upptagningsområde hör till sjukhuset. Att kämpa för, bevara och utveckla sitt lokala sjukhus är en självklarhet.

Vi avslutade vårt besök genom att konstatera att i Tynset kan man både föda barn och åka persontåg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.