Kompetensförsörjning är tusen frågor i en…

Har fått lyssna till chefer I Skellefteå kommun som berättar om hur de jobbar. Arbetslöshet finns inte i deras region, det finns fler jobb än arbetssökande. En utmaning för alla arbetsgivare i regionen. För att lyckas måste det komma människor från andra delar av världen, vi klarar det inte annars, det blir väldigt tydligt när en får lyssna till hur de jobbar i Skellefteå.

I Skellefteå är det hett. Befolkningsutvecklingen tuffar på där de nu växer likt storstäderna. 1000 personer flyttade hit under senaste halvåret varav ca hälften kommer från andra länder. Allt beror inte på Northvolt men det är en motor för hela regionen. Northvolt behöver 4000 personer men runt omkring växer nya företag som även de behöver mycket folk. Idag är det ca 3000 gästarbetare som bor här. Mer insatser krävs nu för att få arbetsgivare att se de utanför arbetsmarknaden som attraktiva arbetstagare.
Det investeras ca 100 miljarder i Skellefteå i både näringsliv, infrastruktur och inom det offentliga. Camus har växt mot ett mål på 15 000 studenter. Skellefteå flygplats växt med 45% vilket är mest av landets flygplatser.

Det växer på ett sätt som inte skett tidigare, det finns inga modeller eller erfarenheter av det från tidigare. Hur klarar samhället av att bli 90 000 invånare på bara några år?
14 000 totalt med 7000 inom industrin, resten i andra näringar. Behövs 10 000 nya bostäder-
PLATSEN OCH DES ATTRAKTIVITET ÄR EN DEL, NÄRINGSLIVET EN ANDRA DEL OCHD UTBILDNING DEN TREDJE DELEN SOM MÅSTE HÄNGA IHOP.

• Expo 2026 där ska de visa upp hur de jobbat med tillväxt både vad som gått bra och vad som misslyckats.
• Basecamp är ett koncept som näringslivet driver, där de jobbar mellan aktörer som jobbar med kompetensförsörjning. Ett annat arbete är Welcom House Skellefteå där de hjälper individer att komma in i samhället.
Som arbetsgivare så jobbar kommunen hårt för att behålla och attraheranya medarbetare. De jobbar även hårt med effektiviseringar och AI för att klara av de uppgifter som de ska klara av. De har rekryterat över 1600 under 2022 jämfört med att tidigare legat på ca 5-600 personer. Men de ser att antalet ansökningar per tjänst sjunker. Idag är de ca 10 000 anställda inom kommunen.

Det finns för få människor i hela Skellefteå, hela Västerbotten, hela Sverige och hela Västeuropa! Det är ett tufft läge. Idag ser vi att kommuner måste lägga ner verksamheter, som skolor, då de saknar personal men där är de inte ännu i Skellefteå. De har inga färdiga lösningar utan testar och testar och får se vad som funkar som att få provjobba och provbo på olika sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.