Det är mindre än 5000 arbetslösa i hela Västerbotten!

Det finns lite kunskap om vad som sker i norr hos de flesta beslutsfattare. Oavsett politiskt parti. Det finns dock ett parti som har en mer anpassad politik för att se hela Sverige. Arbetsförmedlingen säger att det är 80% som behövs med gymnasiekompetens och 20% med högskolekompetens som krävs i Skellefteåområdet.

Det finns inte arbetslösa i den omfattningen och det är ovant att jobba med ett underskott av arbetskraft för de myndigheter som finns idag.

Det är en låg procentsnivå men räknar vi i antalet individer förstår en hur få det är som är utan jobb i norr. Det är kanske samma procentsiffra i en stor stad men i antal personer skiljer det enormt. Då vi är totalt 268400 invånare i länet.

Att flytta norrut är också något vi inte varit med om tidigare. Att norrlänningar flyttat söderut har varit vanligt och bidragssystem har funnits för att folk ska flytta. Inte bara bidrag utan även krav på att flytta då en annars tappat sin arbetslöshetsersättning.

Ja det är lågkonjunktur i Sverige men inte i norra Sverige, här finns det ett driv och en tillväxt som växer snabbare än allt vi tidigare sett i landet. Det här måste landet Sverige förstå, att hantera politiken för både låg konjunktur och den konjunktur som finns i norr. Det här har inte folk i 08 området förstått. Det är olika i landet hur det ser ut så politiken måste även den vara olika utifrån kontext.
Arbetsförmedlingen försöker samla alla som berörs av kompetensförsörjning i Skellefteåområdet där de testar sig fram. De finns inga färdiga lösningar och de måste våga pröva och göra fel för att komma framåt.

Vad tror du behövs för att få människor att flytta hit?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.