Glesheten finner lösningarna när staden ligger efter…

Det vi har problem kring i vår glesbygd är samma typ av problem som de har i andra glesa delar av Europa. Glesheten är både utmaningen och Styrkan. Service behövs i alla delar av landet och alla årets dagar där ny teknik möjliggör för människor att få service och butiker och mackar att hålla ekonomin.

En hel dag med fokus på service genomfördes förra veckan, med folk från kommuner i inlandet i norr och Västerbotten samt Tillväxtverket, regionerna och andra intresserade av frågor kring service. Tillväxtverket jobbar med att finna nya sätt att tillgodose service där 15 kommuner deltar.

I Norrbotten prioriterar de orter som haft butik eller mack. Hybridbutiker växer där självbetjäningen är en av lösningarna. Laddplatser, jobbhubbar och nya tjänster växer fram. Bredband, mobil och elnät är en del av servicen som måste finnas i hela landet.

88% i Västerbotten har tillgång till bredband. I tätort 91% i glesbygd 65%. Mobilt bredband mäts enbart där människor normalt befinner sig. Ett typiskt storstadsperspektiv där staden är norm som slår hårt mot glesa delar av landet. Detta är bara 5-6 % av landets totala yta. Så det måste byggas ut både fast och mobila nät. Inte minst för service men även för säkerhet och trygghet.

En viktig dag där vi måste försöka påverka så att glesheten inte blir enbart ett problem då tekniken som nu finns ges glesheten stora fördelar bara den fungerar. När vi i glesa bygder finner lösningarna så fungerar det även i den täta staden, tvärtom däremot fungerar aldrig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.