Hur kommer du att leva när du blir gammal?

Drönare som kör ut medicin, vårdbussar, självkörande vårdrum och annat intressant. Idag har vi i centerpartiets regiongrupp tillsammans med Norrbottens fått lära oss mer om framtida vård. Pia Kristiansson berättar och visar bilder på en mängd olika lösningar för vården och för att kunna bo i hela landet.

I Norge finns ett flygbolag, Aviant som flyger transporter med drönare. De kör dagligen prover mellan sjukhus i Norge, levererar mat och annat. Idag byggs det drönare för att flyga människor, vilket redan körs i Kina, och drönare för att skicka ut hjärtstartare. Drönare kan användas för kortare avstånd och Elflyg för större avstånd. Även hemtjänsten skulle kunna använda drönare för att få ut mediciner och hjälpmedel snabbt och billigt. Liksom veterinärerna som behöver få ut saker i djurvården.

Framtidens vård kräver transporter då mycket av vården flyttas där mycket av vården flyttas ut till hemmet och till individen där den befinner sig. Tekniken måste vara både bärbar och mobil.

Små minibussar som tar 5-10 personer som kör själva är även de ett område som gör att kollektivtrafik kan finnas överallt. Idag finns det i Linköping.

98% av alla projekt går till de urbana miljöerna, men det är i glesbygd kollektivtrafik behöver byggas. Så frågan är hur kan vi gå före och visa på att det fungerar hör hos oss?

Det händer mycket då det gäller självkörande fordon i världen där det nu kommer allt fler fordon. Att hämta upp äldre för att åka för att äta tillsammans med andra är ett försök där de nu i Lycksele samlar äldre för att äta tillsammans två dagar i veckan. Som ett sätt att minska ensamhet bland äldre då ensamhet är en så stor faktor för ohälsa. Här skulle självkörande bussar kunna hämta upp personer för att träffas.

Kan en jobba på Northvolt men bo i Vilhelmina då det går att flyga snabbt till jobbet varje dag med ett självlysande fordon? Då får vi större möjligheter för kompetensförsörjning samtidigt som vi gör det möjligt att bo i hela Sverige.

Allt som sker då det gäller trygghet, service, digitalisering och teknikutveckling kräver full mobiltäckning! Idag finns 5G bland annat vid Storumans sjukstuga så att företag kan testa sina produkter som kräver 5G.

Just nu byggs det visningsboenden där teknik visas som gör att jag som äldre kan bo kvar hemma med hjälp av nya innovativa grejer som duschrobotar, självresande fåtöljer och sånt.

Allt handlar om att framtiden ger oss möjligheter att sköta oss själva och vår egen hälsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.