Vilka är de verkliga hjätarna?

I veckan har jag fått besöka Hjältarnas hus som är en fristad för barn och familjer som är på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Där får familjer bo när deras barn är på behandling. Ett hus som drivs som en förening som har många olika sponsorer. Som att frukost sponsras av Coop, ett gäng farbröder utanför Dorotea gör fågelholkar till gagn för Barncancerfonden. Den fonden är oerhört viktig för att Hjältarnas hus finns och drivs. Det känns bra att vi skänker pengar till den fonden då en verkligen ser att de bidrag de får kommer till nytta.

En blir oerhört tacksam för att detta hus finns där barn från hela norra Sverige får bo när de behövs. Fick också träffa en gammal Vilhelminabo som jobbar där.

Sen besökte vi Barn och ungdomscentrum som finns vid alla tre sjukhus i länet. De är högspecialiserade för de sjukdomar som drabbar barn. Även hit kommer barn från hela norra Sverige. Målet är att barn ska vårdas så nära sitt hem som möjligt men ändå ha en högkvalitativ vård inom sitt sjukdomsområde.

Här forskas det i samarbete med de norra regionens sjukvårdsområdet, näringslivet och universitet. Neonatalvården och cancersjukvården ligger i topp i världen även vården för diabetes och astma ligger vi bra till.

Högst upp har de prioriterat att vara en attraktiv arbetsplats där fokus ligger på att få och behålla engagerade medarbetare. En prioritering som är oerhört viktig då det är avgörande för att kunna bedriva högspecialiserad vård av barn.
Att hålla länsperspektivet är svårt då det är så få som jobbar i Lycksele. Det blir sårbart. Så de jobbar med att samarbeta med hälsocentralen i Lycksele för att se hur de kan samarbeta. Detta initiativ känns verkligen bra, att samverka i vardagen är ett msåte för att hålla kompetenser som behövs i hela länet. Där finns det mycket att se över och göra.

Barn 3 tar emot barn från hela norra Sverige, de täcker ca 60% av Sveriges yta och är ett av fyra såna här barncentra som finns i Sverige. De jobbar med de barn som får cancer mellan 0-18 år. De som måste vara i Umeå kan då bo med sina familjer på Hjältarnas hus.

De jobbar mycket med psykologisk trygghet som ett sätt att klara sitt jobb och göra ett bra jobb. De har fått utmärkelsen hälsofrämjande arbetsplats.

Mycket bra besök och många engagerade människor som gör allt de kan för att andra ska kunna må så bra de bara kan utifrån sin situation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.