Hur kommer du att leva när du blir gammal och skröpplig?

Hur kommer din och min ålderdom att se ut och hur kan vi hitta nya sätt att lösa omsorg och vård redan nu? Kommer vi att använda sånt som robotkatter, drönartransporter, självmonitorering, robotduschar, självkörande bussar och annan teknik?

Pia är med i podavsnitt 62, i podden Med rak rygg genom Västerbotten som du hittar där poddar finns, eller här. Hon jobbar i Södra Lapplands närsjukvårdsområde med framtidens teknik, digitala verktyg och nya lösningar. Hon jobbar i glesa kommuner som Malå, Sorsele, Lycksele, Storuman, Dorotea, Vilhelmina och Åsele. Hennes uppdrag är att testa arbetssätt för omställning av hälso-, sjukvårds- och omsorgssystemen mot en god och nära vård och att vara en förebild för resten av Sverige hur en modell för glesbygd kan se ut.

I glesa delar av landet finns en lång erfarenhet av att utveckla lösningar för att överbrygga avstånd, gleshet och en åldrande befolkning. Som de virtuella hälsorummen dit invånare i glesbygd kan gå för att göra en hälsoundersökning och ha kontakt med läkare och sjukvårdspersonal, helt digitalt på distans.

Hur kommer din och min ålderdom att se ut och hur kan vi hitta nya sätt att lösa omsorg och vård redan nu?

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Jag vet inte om man ska skratta eller gråta.

  När en politiker som borde värna om de äldres sista stund står och argumenterar att teknokraterna ska tillåtas att avhumanisera de äldres rätt borde alla alarmflaggor hissas!

  Det spelar ingen roll om det är glesbygd eller inte så ska utgångspunkten vara lika, det är till den duglige politikern att lösa det, inte gömma sig bakom någon App som någon obskyr konsult tycker en glesbygdsåldring ska ha i sin sista tid i livet, övervakad via en kamera av en operatör 50 mil därifrån.

  En drönarleverans av medicin, robotdusch, självkörande bussar? Herregud hur verklighetsfrämmande är inte den utgångspunkten.
  På järnvägen har man försökt i 100 år att kunna köra förarlöst utan att lyckas.

  Är det någon som fäst någon tanke på gamlingen överhuvudtaget? Är det billigaste som gäller, likt fattighusen eller undantaget. Även af ålderdoms skröplighet skall nu tillföras fattighusen medan hospitalen förebehålls dårar samt människor med smittsamma eller obotliga sjukdomar.

  Är det dit din politik verkligen strävar?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Hej Jörgen. Jag tror att när du och jag blir i behov av hjälp då kommer vi att sköta mycket själva med hjälp av teknik. Redan idag delas medicin ut i hemtjänsten med hjälp av robotar. Demografin kräver en ny typ av äldrevård och jag tror att medmänsklighet, omtanke och social kontakt behöver öka. Idag är ofrivillig ensamhet en av de största faktorerna för ohälsa hon äldre. Det måste vi göra något åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.