Rimligt att bo i bilen de första veckorna i ett barns liv?

På regionfullmäktige följde jag upp frågan kring testningen av spädbarn. Nu när Lycksele BB inte har förlossningar så har vi fått höra att föräldrar med nyfödda bebisar behöver åka hela vägen från Södra Lappland, tillbaka till Umeå eller Skellefteå för att göra bilirubin- och hörseltest, efter en respektive två veckor efter födseln.

Från verksamhetsnära personer har vi fått förstå att dessa test går att göra även på BVC och MVC, och inte kräver sjukhusbesök, men i svaret på frågan är det vad som hävdas. Så ja, föräldrar måste alltså åka till Umeå eller Skellefteå, både vid födsel och vid behov av båda testen även en vecka senare, och därefter ytterligare en vecka senare.

Svaret gör att vi misstänker att systemet och den fastlagda rutinen är det som prioriteras som viktigast, inte individen.

Vad har du som fött barn för erfarenheter av detta??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.